Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο μέσον της Μ. Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα, συλλειτουργούντων των πρωτοπρεσβυτέρων της Ενορίας Βασιλείου και Νέστορος, και.

Μετά την Δοξολογία, στο ασματικό «Άγιος ο Θεός…» έγινε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού εντός του ναού από τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο, προηγουμένων των εξαπτερύγων, του πρωτοπρεσβυτέρου Νέστορος και του Διακόνου Προκοπίου. Μετά την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού από τον Επίσκοπο, τους Ιερείς και τον Διάκονο, προσκύνησαν τον Σταυρό όλος ο λαός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παύλος κήρυξε το Θείο Λόγο, ορμώμενος από την φράση της ευαγγελικής περικοπής: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι», και είπε:

«Βρισκόμαστε στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και η Εκκλησία όρισε να γίνεται η Λιτανεία του Σταυρού, για να αντλήσουμε δύναμη.

Ο Σταυρός αποτελεί το μέτρο της αγάπης του Χριστού για τον άνθρωπο και το μέτρο της ανθρώπινης κακίας, αφού σταυρώσαμε το Χριστό.

Ο Χριστός απευθύνει σε μας την φράση: «όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας σηκώσει το σταυρό του». Γιατί να σηκώσουμε το σταυρό μας; Γιατί πρίν από μένα ταπεινώθηκε ο Θεός, και για να ταπεινώσω το δικό μου θέλημα.

Η πρώτη πράξη ταπείνωσης του Χριστού ήταν ότι έγινε άνθρωπος. Το αποκορύφωμα της ταπείνωσης Του ήταν η σταύρωσή Του.

Ακολουθεί η Ανάστασή Του. Ο θάνατος, ο αιώνιος εχθρός, νικήθηκε.

Ο δρόμος για τη Βασιλεία είναι η αγάπη. Αν αγαπάς δεν σταυρώνεις, σταυρώνεσαι εσύ. Αυτός που αγαπά δεν φοβάται το σταυρό, που είναι δρόμος ελευθερίας. Άνθρωπος αγάπης είναι και ο Άγιος Λουκάς, που αγάπησε το σταυρό, το μαρτύριο, το Χριστό. Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος ήταν μέγιστος ανάμεσα στους γιατρούς. Έκανε ανακαλύψεις επιστημονικές, που είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρες και θαυμαστές.

Ο Άγιος αποφάσισε να σηκώσει το σταυρό του, όταν αποφάσισε να γίνει Ιερέας. Ιερέας, σε μια εποχή που ο Χριστός ξανασταυρώνονταν, εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνταν στο μαρτύριο, εκκλησίες κατεδαφίζονταν».

Ο Σεβασμιότατος έκανε αναφορά σε σημαντικά γεγονότα της ζωής του Αγίου και συνέχισε: «Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στις ιερατικές κλήσεις. Όταν ο Θεός καλεί ένα άνθρωπο, μιλώντας στην ψυχή του, και όταν το άτομο αυτό έχει κλίση, δηλαδή διάθεση να τον Υπηρετήσει. Όταν η κλήση και η κλίση συμπίπτουν τότε έχουμε θαυμαστό αποτέλεσμα. Παράδειγμα, ο Άγιος Λουκάς, που οι εγκάθετοι του κόμματος από διαστροφή, τον έστειλαν στα κάτεργα. Έναν άνθρωπο αθώο, πολύτιμο, τίμιο, τον πατάξανε στην εξορία και τον συκοφάντησαν, γιατί δεν ήταν σαν και αυτούς.

Η Εκκλησία μάς καλεί να στηρίξουμε όλα τα παιδιά που έχουν αυτή την κλίση.

Το να λειτουργείς στο Άγιο Θυσιαστήριο είναι το υψηλότερο. Χωρίς Ιερέα δεν υπάρχει Εκκλησία. Ο Ιερέας είναι ο άνθρωπος τον οποίο ενδύει ο Χριστός τον εαυτό Του.  

Διδαγμένοι από τα λάθη μας, τις χρεωκοπίες μας, να συντριβούμε. Να αγαπήσουμε το Σταυρό, τον Χριστό, την Αγάπη!»

Ο ποιμενάρχης, τέλος, μάς ανακοίνωσε πως, την Κυριακή των Βαΐων θα ενδυθεί την Ιερωσύνη του Θεού ο διάκονος Προκόπιος.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.