Μουσική Πανδαισία από τους «Θεσσαλονικείς Υμνωδούς» στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 ετών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, το βράδυ, στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού καλωσόρισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος, λέγοντας τα εξής:

«Υπέρ του Αγίου οίκου τούτου και των μετά πίστεως και ευλαβείας και φόβου Θεού εισόντων εν αυτώ, του Κυρίου δεηθώμεν» και απαντά ο λαός «Κύριε, ελέησον».

Σεβασμιώτατε κ.κ. Παύλε, Μητροπολίτα της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης,

Αδελφοί και συλλειτουργοί μου, συμπρεσβύτεροι και ιεροδιάκονοι,

  κ. Κωνσταντίνε Παπανικολάου, άρχοντα μαΐστορ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας,

κ. Αντιδήμαρχε, κα Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου,

κ. Βουλευτά,

αγαπητοί μου πιστοί και ορθόδοξοι Χριστιανοί, παρόντες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακούοντες τον Ρ/Σταθμό της Ι. Μητροπόλεώς μας «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» και απανταχού της γης μέσω του διαδικτύου.

Πανηγυρίζουμε σήμερα τα 80 χρόνια από την ημέρα των εγκαινίων του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου στη Σιάτιστα, τα οποία έγιναν την 6η Δεκεμβρίου 1937….

Είναι μέγα το γεγονός να υπάρχει σε κάποιον τόπο Ιερός Ναός. Είναι θησαυρός ανεξάντλητος. Είναι ευλογία του Θεού τρισμέγιστη.

Ο κάθε Ιερός Ναός είναι πύλη του Ουρανού! Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας γίνεται Βασιλεία Θεού! Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ψάλλεται το εξής απολυτίκιο: «Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν…» Τον Ιερό Ναό τον θεωρούμε ουρανό.

 Γι’ αυτό οφείλουμε να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε πάντοτε τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, που έχουμε αυτόν τον Ιερό Ναό, και για τόσα χρόνια».

Παρουσιάζοντας την χορωδία, που συμμετείχε στην εκδήλωση, είπε τα εξής: «Τους ύμνους θα ψάλλει η Βυζαντινή Χορωδία «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», την οποία διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά της Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Λιάκος, ο οποίος είναι και επίκουρος καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς των Ιωαννίνων.

Ο κ. Ιωάννης Λιάκος είναι γέννημα – θρέμμα της Σιάτιστας και τον οποίο είχαμε την ευτυχία να τον έχουμε Ιεροψάλτη στο Δεξιό Ψαλτήρι, πριν από 24 χρόνια, επί τριετίαν 1993 – 1996.

ταν είχε έλθει στην ενορία, ήταν μόλις 19 ετών, και ήταν η πρώτη φορά που είχε αναλάβει επισήμως Αναλόγιο σε Ιερό Ναό. 

Αλλά επειδή δεν τον χωρούσε η Σιάτιστα, πήγε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε, ασχολήθηκε ενδελεχώς με την βυζαντινή μουσική, και σήμερα είναι γνωστός παγκοσμίως.  

Του ευχόμαστε κάθε πρόοδο, και προσωπική και στον χώρο της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

ς απολαύσουμε στη συνέχεια τους «Θεσσαλονικείς Υμνωδούς».

Καλή επιτυχία

Ο 40μελής Βυζαντινός χορός «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Λιάκου, πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και Επίκουρου καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, απέδωσε υπέροχα ένα μουσικό πρόγραμμα 50 λεπτών, με τον μοναδικό τρόπο που πάντοτε τον διακρίνει.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αντιπροσωπευτικά κομμάτια απ’ όλα τα είδη του Βυζαντινού μέλους, αποσπώντας το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Ένα γλυκύτατο και κατανυκτικό «Κύριε Εκέκραξα» σε ήχο β’, στο ξεκίνημα σε ανεπανάληπτη ερμηνεία, τα Στιχηρά «Μύροις παροικήσας», «Ενατενίσας ακλινώς» και «Ώτα έχουσι» σε άριστη απόδοση, οι ωδές των Καταβασιών των Χριστουγέννων, το Δοξαστικό «Σαλπίσωμεν εν σάλπιγγι»  με τέλεια αρμονία μέλους, ισοκρατήματος και αξιοζήλευτες τονικές εναλλαγές, ο καλοφωνικός Ειρμός «Άστρον ήδη ανατέταλκεν», πραγματικό μουσικό ποίημα και το κράτημα «Τοοτοτο» μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου σε α΄ ήχο, συνεπήραν το ακροατήριο, ανυψώνοντάς το ψυχικά και πνευματικά.

Στον μουσικό του επίλογο, ο Βυζαντινός  χορός ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του με το Απολυτίκιον και το Μεγαλυνάριον του Αγίου Νικολάου, «Σιατίστης η πόλις» και «Τον σεπτόν θεράποντα του Χριστού», του Αναστασίου Ν. Δάρδα, μελοποιημένα από τον Ιωάννη Λιάκο, κορυφώνοντας την μοναδική μουσική του ερμηνεία, σαγηνεύοντας πραγματικά το φιλόμουσο κοινό.  

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η απόδοση του Ψαλμού «Τις Θεός Μέγας» αποδίδοντάς τον δωρικά, με τόνο επικό και πανηγυρικό ύφος που ολοκλήρωσαν το βυζαντινό μουσικό πρόγραμμα.

Μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η Χορωδία, «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής, έχοντας εμφανιστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Μόσχας «Τσαϊκόφσκυ», ανοίγοντας την εκδήλωση – επίλογο του Φεστιβάλ «Βαλερί Γκιέργκιεφ», καθώς και στον παλαιό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην Πλατεία των Καθεδρικών, στο Κρεμλίνο, στο κέντρο της Μόσχας.

Μετά την άρτια, από όλες τις πλευρές, παρουσίαση του μουσικού μέρους της εκδήλωσης, τον λόγο έλαβε ο π. Βασίλειος, ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε την χορωδία για την παρουσία της στην εκδήλωση και την ωραία και επιτυχή απόδοσή της. «Συνδύασαν», όπως είπε, «το μεγαλοπρεπές με το κατανυκτικό. Ήταν μία μυσταγωγία ακούγοντας αυτούς τους ύμνους, νοιώσαμε περισσότερο τον Άγιο Νικόλαο αλλά και μας βοήθησαν να ετοιμαστούμε καλύτερα για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων». Τέλος ευχήθηκε να έχουν πάντα επιτυχίες όπου και αν πηγαίνουν.

Στη συνέχεια, ο π. Βασίλειος κάλεσε στο βήμα τον κ. Αναστάσιο Ν. Δάρδα, θεολόγο, ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και Δρ. της Ιστορικής Θεολογίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου 80 χρόνια» λέγοντας τα εξής: «Σήμερα, για να γνωρίσουμε την προϊστορία αλλά και την ιστορία αυτού του Ιερού Ναού, η Εκκλησιαστική Επιτροπή, έχουμε καλέσει τον θεολόγο και διδάκτορα της ιστορικής θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τον κ. Αναστάσιο Δάρδα, υιό του προκατόχου μου κεκοιμημένου Ιερέως π. Νικολάου, ο οποίος θα μας ζωντανέψει, με τον γλαφυρό του λόγο, τα παλαιά γεγονότα, όσα αφορούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, για να θυμηθούν οι ηλικιωμένοι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Δάρδας έλαβε τον λόγο ο π. Βασίλειος και είπε τα εξής:

«Ο κ. Δάρδας μετά από έρευνες, έρευνες ετών, αλλά και προσωπικές του εμπειρίες, παρουσίασε στο ακροατήριο όλα όσα έμαθε για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ψάχνοντας και βρίσκοντας και καταγράφοντας αυτά τα στοιχεία ο κ. Δάρδας, αναδεικνύεται και ιστορικός, και θα ήταν καλό να γραφεί και σχετικό βιβλίο για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Είναι σπουδαίο έργο, επειδή αν θέλαμε να συνεχίσουμε την ιστορική ύπαρξή μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία πριν από εμάς. Θέλουμε δε θέλουμε είμαστε δεμένοι με το παρελθόν, το οποίο θα πρέπει να το γνωρίζουμε, θα πρέπει επάνω σ’ αυτό να στηριζόμαστε και να το εκμεταλλευόμαστε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη θρησκευτική μας ορθόδοξη χριστιανική ζωή».

Τελειώνοντας ο π. Βασίλειος, έδωσε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός του λαού των Ρώσων, που όταν έψαχναν στην Ευρώπη να βρουν ποια θρησκεία να έχουν, όταν πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, εξεπλάγησαν από το τελετουργικό μέσα στον Ιερό Ναό της Αγια-Σοφιάς, και ακολούθησαν την Ορθοδοξία. Τελειώνοντας κατέληξε: «Να μας αξιώσει ο Θεός να γιορτάσουμε και τα 100 χρόνια αυτού του Ναού και να είμαστε εδώ, για να τα χαρούμε και τότε, και να δοξολογήσουμε το Θεό για το Ιωβηλαίο αυτού του Ναού. Κι αν δεν είμαστε εμείς, κάποιοι άλλοι θα είναι και θα τα γιορτάσουμε και θα τα χαρούν. Και ο Άγιος Νικόλαος θα στέκει εδώ, στην κάτω Σιάτιστα, σε άμεση ανταπόκριση με τον μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, ώστε να προστατεύουν την πόλη μας, να προστατεύουν το λαό μας, να φωτίζουνε τα παιδιά μας, γιατί αργά ή γρήγορα θα καταλάβουμε ότι το μόνο που μας μένει είναι η  πίστη και η χάρη του Θεού».

Η Εκδήλωση έκλεισε με την φήμη του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου.

Στη συνέχεια ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο να προσφέρει τα δώρα στον κ. Αναστάσιο Δάρδα, στον κ. Ιωάννη Λιάκο και στον κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, τα οποία καλλιτέχνησαν κυρίες της ενορίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, Ιερείς, Διάκονοι και μοναχές της Μητροπόλεως, ο μεγάλος ευεργέτης της Σιάτιστας κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνος, άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο βουλευτής Νομού Κοζάνης κ. Κασαπίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Γκερεχτές Λάζαρος και η Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Δάρδα Καλλιόπη.

Μετά το πέρας της συναυλίας,  παρατέθηκε γεύμα για  τα μέλη της χορωδίας και ο χοράρχης των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών», κ. Ιωάννης Λιάκος, δέχθηκε συγχαρητήρια από τους ακροατές, για την μουσική εμφάνιση της χορωδίας. Σε όλα τα μέλη της χορωδίας δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, κρασί σιατιστινό, χριστουγεννιάτικο στολίδι, ημερολόγιο τσέπης του 2018 και το σιατιστινό γλυκό «σαλιάρι».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.