Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, ημέρα μνήμης του πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας τελέσθηκε η αρχαιοπρεπής πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας.
Ο π. Βασίλειος στο κήρυγμά του παίρνοντας αφορμή από τη φράση του Ευαγγελικού αναγνώσματος «ότι φόβω μεγάλω συνείχοντο» μίλησε περί των νοσηρών φόβων των ανθρώπων και του φόβου του Θεού.
Ανέφερε ότι «το αίσθημα του φόβου δεν υπήρχε αρχικά, εμφανίσθηκε μετά την αμαρτία των Πρωτοπλάστων, ως ένα σύμπτωμα ενοχής απέναντι στο Θεό.
Ο φόβος, όμως, παρ’ ότι είναι ένα μεταπτωτικό φαινόμενο, έχει και μία ευεργετική όψη. Τώρα ο άνθρωπος, για να έχει την εύνοια του Θεού και την κοινωνία του Θεού, πρέπει να φοβάται τον Θεό….
Δυστυχώς, όμως, μέσα στον άνθρωπο δεν παρέμεινε αυτός ο ευεργετικός φόβος, που θα μπορούσε να βοηθήσει τον άνθρωπο, αλλά δημιουργήθηκαν πάρα πολλοί αρρωστημένοι φόβοι, οι οποίοι προέρχονται απ’ την αμαρτία και την απιστία στον Θεό.
Τέτοιοι νοσηροί φόβοι, που ο Θεός δεν τους θέλει, είναι ο φόβος της ζωής, ο φόβος του θανάτου, ο φόβος των δαιμόνων, ο φόβος μη χάσουμε την υγεία, μη φτωχύνουμε, μην κακοπαθήσουμε, μην αποτύχουμε και τόσα άλλοι.
Όλοι αυτοί οι φόβοι είναι αδικαιολόγητοι και νοσηροί, φανερώνουν απιστία και βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Όλους αυτούς τους φόβους, είπε, πρέπει να τους αποβάλουμε και να εγκαταστήσουμε μέσα μας και να καλλιεργήσουμε τον καλό φόβο.
Είναι ο φόβος της αμαρτίας, που χρειάζεται για την προστασία μας και τη σωτηρία μας. Ο φόβος αυτός, της αμαρτίας και της κολάσεως, ονομάζεται από τους Πατέρες «φόβος εισαγωγικός».
Τέλος, υπάρχει και ο τέλειος φόβος, που δεν φοβάται κανείς το Θεό, ούτε την αμαρτία, ούτε την κόλαση, αλλά φοβάται να μη χάσει το Θεό… Αυτός είναι ο τέλειος φόβος, που όπως λέει ο Αββάς Δωρόθεος ισοδυναμεί με την αγάπη του Θεού.
Τελειώνοντας, ανέφερε την απάντηση ενός γέροντα ασκητή, στην ερώτηση κάποιου, πώς θα αποκτήσει το φόβο του Θεού. Ο ασκητής απάντησε: «Πήγαινε να βρεις έναν άνθρωπο, που έχει φόβο Θεού και μείνε κοντά του. Τότε και εσύ θα μάθεις σιγά – σιγά να αποκτάς τον φόβο του Θεού».
Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, μετά την ακολουθία του Εσπερινού τελέσθηκε και το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.
Το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου συνηθίζεται να τελείται κατά την ημέρα αυτή, επειδή ο Άγιος Ιάκωβος, στην Καθολική επιστολή του, αναφέρεται στο Άγιο αυτό μυστήριο.
Μετά το πέρας των ακολουθιών, ο π. Βασίλειος, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων καθιερωμένων εσπερινών ομιλιών του με θέμα: «Ερμηνεία στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο», πραγματοποίησε την 63η ομιλία πάνω στο θέμα αυτό. Ερμήνευσε από το Κεφ. Ε΄ τους στίχους 21 και 22.