Πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά στο Δρυόβουνο

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, τελέσθηκε η ιερά μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Μηνά, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Δρυόβουνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία και είναι ο πολιούχος του χωριού.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Μηνά, με τη συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο Βασιλείου, π. Νέστορα Γκουρομίσιο, π. Τριαντάφυλλο Ζηκόπουλο και τον Ιερέα του χωριού π. Στέφανο Τσιαντίρη.
Ο π. Τριαντάφυλλος με μία σύντομη προσφώνηση αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Μηνά αλλά και στην μαρτυρία που δίνουν οι σημερινοί χριστιανοί. Στη συνέχεια ζήτησε από τον κ. Αναστάσιο Δάρδα Δρ. Ιστορικής Θεολογίας και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας και να αναφερθεί εκτενέστερα στο βίο του Αγίου Μηνά.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Στέφανος κάλεσε όλο το εκκλησίασμα να πάει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού όπου παρετέθη μικρή δεξίωση.
Στον αύλειο χώρο του Ναού οι κυρίες του Συλλόγου του χωριού πρόσφεραν εδέσματα σε όλους τους πιστούς οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια, για να προσκυνήσουν τα Άγια Λείψανα που είναι θησαυρισμένα στο Ναό και το πανσεβάσμιο ιερό Εικόνισμα, να προσευχηθούν και να ανάψουν το κερί τους, και να λάβουν χάρη και δύναμη για τον καθημερινό αγώνα της ζωής.
Ή εκκλησία του Αγίου Μηνά όπως ανέφερε ο π. Στέφανος, εφημέριος του Ναού ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου του 1859, σύμφωνα με την επιγραφή δεξιά της εισόδου του Ιερού Ναού.
Παλαιότερα υπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου με χρονολογία ίδρυσης 18 Απριλίου 1509. Όμως επειδή με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν οι πιστοί και δε χωρούσαν έφτιαξαν μεγαλύτερο Ναό.
Στις αρχές του 19ου αιώνα μπροστά στην πόρτα του Ιερού Ναού βρέθηκε μια μικρή φορητή ασημένια εικόνα του Αγίου Μηνά. Η εικόνα αυτή ήταν από το διπλανό χωριό του Βογατσικού κι έτσι ήρθαν οι κάτοικοι και την πήραν. Η ίδια εικόνα του Αγίου Μηνά βρέθηκε και πάλι για δεύτερη φορά στην πόρτα του Ναού.
Οι κάτοικοι του Δρυοβούνου έβλεπαν ένα σύννεφο με φωτεινό σταυρό κι από κάτω την εικόνα του Αγίου Μηνά. Το θεώρησαν ότι ήταν θαύμα, και πήραν την απόφαση να μετονομάσουν το Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου σε Ιερό Ναό Αγίου Μηνά.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.