Οδοιπορικό στην τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Σιάτιστα από 25 έως 27 Οκτωβρίου 2012

1η ημέρα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στη Σιάτιστα το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου 2012, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Στην είσοδο της πόλης τον ανέμεναν παραδοσιακοί καβαλάρηδες, οι οποίοι τον συνόδευσαν μέχρι και το προαύλιο του δημαρχείου, όπου τον υποδέχτηκαν ο τοπικός μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και οι Μητροπολίτες Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Ιόππης κ. Δαμασκηνός, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Κοζάνης κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Γρεβενών κ. Σέργιος, Κορίνθου Διονύσιος και οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος, Τανάγρας Πολύκαρπος και Διαυλείας Γαβριήλ, η δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργος Δακής, δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος κόσμου, ενώ άγημα του στρατού απέδωσε τιμές.

Καλωσορίζοντας και προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η επίσκεψή σας, Παναγιώτατε, στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης αποτελεί για το ευσεβές και φιλόθρησκο ποίμνιό της και σε όλους τους εν γένει Βοϊώτες μέγιστη τιμή, είναι δε βέβαιο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και κορυφαίο σταθμό στην ιστορία της πόλης της Σιάτιστας και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.
Ιδιαίτερη τιμή επίσης αποτελεί, Παναγιώτατε η επίσκεψή σας στην Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, διότι πραγματοποιείται επ’ ευκαιρία μεγάλου εκκλησιαστικού για την πόλη μας γεγονότος, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου, την οποία τη μνήμη αύριο λαμπρώς πανηγυρίζουμε.
Θα πρόσθετα μάλιστα, Παναγιώτατε, ότι η επίσκεψή σας στην πόλη της Σιάτιστας και στην Ελλάδα γενικότερα, κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αποτελεί ηθική ενίσχυση, μας δίνει δύναμη και κουράγιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε με υπομονή την μεγάλη κρίση που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση διέρχεται ο λαός μας».
……….

«Ευγνωμονούμε τον Θεό ο Οποίος μας αξιώνει να επισκεπτώμεθα την Σιάτιστα», ήταν τα πρώτα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη, που χαιρέτισε τους πιστούς στο προαύλιο του δημαρχείου, και αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία και παράδοση του τόπου καθώς και στους ηρωικούς κατοίκους της, που «διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού και με κάθε θυσία, εις καιρούς χαλεπούς και δυσχειμέρους, την πίστιν των και την ταυτότητά των, και διετήρησαν ακμαίον και ηρωικόν το φρόνημά των».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε τους πιστούς στο προαύλιο του δημαρχείου και μεταξύ άλλων έπλεξε το εγκώμιο του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, υπογραμμίζοντας, ότι μέσα σε αυτή την περίοδο της «γενικής κρίσης» επιτελεί «έργο παρακλήσεως και πνευματικής καθοδηγήσεως του λαού» και «δε χαϊδεύει τα αυτιά του», αλλά τον «διορθώνει» και τον «οικοδομεί».

«Με συγκίνηση πληροφορούμεθα την αθόρυβον, αλλά ουσιαστική και θεοφιλή εργασία σας εις τον λαόν, με το στιβαρόν και πατερικόν λόγον σας, ο οποίος «δεν χαϊδεύει τα αυτιά του», κατά τη λαϊκήν έκφρασιν, αλλά τον στηρίζει, τον οικοδομεί, τον επιτιμά, τον διορθώνει και ούτω γλυκαίνει την καρδία του», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αλλά δε λησμόνησε όμως να αναφερθεί και στον προκάτοχό του, μακαριστό Αντώνιο, «τον ελεήμονα, φιλάνθρωπον και ασκητικώτατον αρχιερέα, τον καταξιωθέντα εις την συνείδησιν του λαού ως γνήσιον και θεοφιλή ποιμένα και καταλίποντα δικαίως υστεροφημίαν οσίου ανδρός και εργάτου αληθινού των ευαγγελικών εντολών».

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η πραγματική αιτία της κρίσης «είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και όχι οικονομική», λέγοντας ότι «προ της υλικής χρεοκοπίας προηγήθη η πνευματική» και «τώρα υφιστάμεθα τας τραγικάς συνεπείας αυτής της πορείας, δίχως Θεόν, η οποία οδηγεί προς την καταστροφή». Πρόσθεσε, ότι διέξοδος είναι η μετάνοια και η επιστροφή στον Χριστό και την Εκκλησία του.

Ακολούθως εν πομπή μετέβησαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου για την τέλεση του εσπερινού.

Ο μέγας Πατριαρχικός πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου και συμπροσευχομένων όλων των Αρχιερέων, παρουσία πολλών Ιερέων, Ιερομονάχων, μοναζουσών, των τοπικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Στέφανος Λαμπρόπουλος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και του επέδωσε ως δώρο, εκ μέρους των ενοριτών του Αγίου Δημητρίου, μία ασημένια ποιμαντορική ράβδο.

Κατόπιν στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο μεταξύ άλλων είπε: «…Σας καλωσορίζουμε μέσα σ’ έναν Ιερό Ναό, που εορτάζει τα εκατό χρόνια από τον εγκαινιασμό του, γεγονός που συνέβη στο ψυχορράγημα  του μακροχρόνιου  ζυγού. Αυτές τις ημέρες,  στα εκατό χρόνια της ελεύθερης Μακεδονίας μας, ήδη εγκαινιάσατε έναν περικαλλή Ναό στο Ακριτοχώρι. Τώρα, στην αρχοντική μας πόλη, τη Σιάτιστα, με κάθε επισημότητα συνεορτάζετε μαζί μας την εκατοστή επέτειο από τα εγκαίνια του δικού μας  ιστορικού και αριστοτεχνικού ιερού χώρου, προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου…» Και κατέληξε:

       «Παναγιώτατε, η τιμή που μας επιφυλάξατε είναι ουσιαστική, διότι Εσείς βιώνετε αδιαλείπτως τον σταυρό των περιορισμών και των απαγορεύσεων, αλλά και την  ανάσταση της προσδοκίας και της βεβαιότητας.  Συνεπώς,  μπορείτε να μας κατανοείτε, αλλά και  να  εισακούεσθε.
Τις θεοπειθείς ευχές Σας, όλοι εμείς  οι Δυτικομακεδόνες, ζητούμε αυτήν την ώρα από Εσάς, Παναγιώτατε, με τις πρεσβείες του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, τον οποίο σήμερα ιδιαιτέρως  τιμούμε  και μνημονεύουμε στον  αιωνόβιο  ιερό  του  οίκο.
Καλώς  ορίσατε  στον τόπο Σας!»

2η ημέρα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ικονίου κ. Θεόληπτου, Ναζαρέτ κ.Κυριακού, Ιόππης κ. Δαμασκηνού, Βεροίας κ. Παντελεήμωνος, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Κοζάνης κ. Παύλου, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και των Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου, Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Γιάννης Σόκουτης, η Δήμαρχος Βοϊου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, η Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου, Βουλευτές, και οι πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, και πλήθος κόσμου.

Μετά τη θεία Λειτουργία εψάλη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρώην Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κυρού Δημητρίου.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: »Χαρά μεγάλη έχει σήμερα η κατά Σισάνιο και Σιάτιστα Εκκλησία, ο ιερός κλήρος, ο ευσεβής λαός και ο ταπεινός Επίσκοπος αυτής, συναγμένοι σήμερα εις ευχαριστία εις τον πάνσεπτον τούτο Ναόν, τον αφιερωμένο εις την μνήμη του Αγίου Δημητρίου». »Μεγάλη είναι η συγκίνησή μας, που έχουμε ανάμεσα μας τον Πατριάρχη του Γένους μας! Τον συνοψίζοντα εις το τίμιο πρόσωπο Αυτού, την ιστορία και την ζωή του Γένους ημών. Το στήριγμα του παρόντος και την ελπίδα του μέλλοντος, καθώς είστε το μοναδικό πρόσωπο το οποίοι τιμά το Γένος μας, όπου γης  και μας κάνετε υπερήφανους», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος Σιατίστης.
Σε άλλο σημείο ο κ. Παύλος, υπογράμμισε: «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου! Αυτές τις ημέρες συμπληρώσατε 21 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, και θυμάμαι όταν είχα έρθει με τον γέροντά μου να σας ευχηθώ και σήμερα, «Σας υποδέχομεθα ως Επίσκοπος στην Επαρχία μου».
«Παναγιώτατε, είστε εδώ γιατί σας θέλουμε και σας αγαπούμε! Είστε ο Πατριάρχης μας, σε εμάς τους Μακεδόνας, δεν ταιριάζει η μιζέρια αλλά η αρχοντιά»,
πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Σιατίστης.

Στη συνέχεια ο κ. Παύλος προσέφερε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τονίζοντας ότι, «Σας προσφέρουμε ένα απλό δώρο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο που πάνω έχει τον Άγιο Δημήτριο και να το φοράτε πάντα στην καρδιά σας».

 Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Ο Ουρανός είναι ο ιδεατός χώρος, εν τω οποίω, ανθρωπομορφικώς εκφραζόμενοι, λέγομεν ότι κατοικεί ο πνευματικός κόσμος και ο Θεός «των πνευμάτων και πάσης σαρκός», ο παντοκράτωρ Πατήρ, ο ποιητής ουρανού και γής, ορατών τε πάντων και αοράτων, και δι’ Ου τα πάντα εγένετο.» Επομένως ο ουράνιος χώρος είναι πλήρης χαράς και είρήνης και αντίτυπον αυτού επιγείως είναι ο χώρος του Ναού».
«Ο Άγιός μας Δημήτριος, το καύχημα της Θεσσαλονίκης και της πόλεώς σας, δεν ελυπήθη το κάλλος της νεότητος του, δεν επεθύμησε δόξαν και τιμάς, τα οποία τω επεφύλασσεν ίσως η λαμπρά στρατιωτική του σταδιοδρομία, δεν επεδίωξε την εύνοιαν του επιγείου βασιλέως αλλά όλως πληγωμένος από την αγάπην του επουρανίου βασιλέως Χριστού»
, πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος για την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

 Ακόμη ανέφερε: «Τα θαύματά του ανά τους αιώνας μέχρι σήμερον άπειρα, ώστε η φήμη του να επισκιάσει και εκέινην του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»

 Κλείνοντας ο κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος προς τον Μητροπολίτη Σιατίστης τόνισε: «Σας συγχαίρομε διά το σύνολο του πνευματικού έργου σας και την άγρυπνο ποιμαντική, εκκλησιαστική και κοινωνική μεριμνά σας διά τας ανάγκας του λαού. Ο Κύριος, απέστειλε στη Σιάτιστα άξιον διάδοχον του μακαριστού και οσίας μνήμης κυρού Αντωνίου».

Κατόπιν επέδωσε στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Ιερομόναχο π. Στέφανο Λαμπρόπουλο, ως δώρο για την φιλοξενία έναν επιστήθιο σταυρό.

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Παύλο επισκέφθηκε διαδοχικά το Αρχοντικό της Πούλκως (παλιά διατηρητέα κατοικία), την διατηρητέα κατοικία Ντέρου και τον μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής (1677) στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Εκεί τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας και αρκετοί ενορίτες.

 Κατόπιν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επισκέψεώς του στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, μίλησε προς τους ιερείς της Μητροπόλεωςστον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

 Μετά το ιερατικό συνέδριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, ανακηρύχτηκε σε επίτιμο δημότη Βοΐου ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση.

 Στο ίδιο πλαίσιο τιμών, του προσέφεραν και το κλειδί της πόλης, προσφορά της οικογένειας Θεοδώρου Τύπα, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

 Όπως τόνισε η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, το δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου ένα θεάρεστο έργο τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και εθνικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου, ακαταπόνητο σπορέα της αλήθειας, ο οποίος επιβάλλεται με το διεθνές κύρος του.

 Η κ. Ορφανίδου εξέφρασε επίσης την αμέριστη συμπαράστασή της, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,, και στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος. Σημείωσε, απευθυνόμενη στον πατριάρχη, ότι «δεν ανήκετε σε εκείνους, που βρήκαν τρόπο να καθίσουν άνετα στο σταυρό, που ο λόγος τους δεν έχει καμίαν απήχηση στους τραγικούς μας καιρούς».

 Στη συνέχεια οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα, ενώ μετά το τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη για να περιηγηθούν στην ιστορία του γένους.

Κατόπιν, ο  Πατριάρχης τίμησε τον Σιατιστινό επιχειρηματία και μεγάλο εθνικό ευεργέτη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, για την πολύχρονη προσφορά του στα κοινά. Κατά την διάρκεια επίσημης τελετής, τον χειροθέτησε σε άρχοντα ρεφερενδάριο οφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε ότι, η διάκριση αυτή απονέμεται ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στον λαό και την εκκλησία, η οποία δεν θα δυνηθεί να την παραγνωρίσει.

Στην ίδια τελετή ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος απένειμε στον Νικόλαο Παπαγεωργίου, δια χειρός οικουμενικού Πατριάρχη, το παράσημο του Σταυρού του Αγίου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου, σε σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε πως η βράβευση δεν απευθύνεται μόνο στον ίδιο αλλά στη Σιάτιστα και την οικογένεια του.

Οι αδελφοί Παπαγεωργίου, ως γνωστόν, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες δωρεές για την ανέγερση του ομώνυμου Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, έκτισαν το Γυμνάσιο και Λύκειο Σιάτιστας, ανέγειραν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φραγκφούρτης. Συνεχίζουν να προσφέρουν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, ενισχύουν τα συσσίτια της πόλης και προχωρούν στη δημιουργία χώρου φροντίδας γερόντων στη Θεσσαλονίκη.

         

3η  ημέρα Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Την επομένη, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις στα χωριά Εράτυρα και Σισάνι.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Εράτυρας, όπου οι κάτοικοι της περιοχής τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές, και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ συγκινητική.

Στην υποδοχή προπορεύονταν καβαλάρηδες, στο δρόμο απ’ όπου περνούσε, που ήταν στρωμένος με δάφνες, οι κάτοικοι έραναν τον Πατριάρχη με δάφνες, ενώ χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας του χωριού.

Μετά  την δοξολογία ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αλεξίου προσφώνησε τον Πατριάρχη: «Παναγιώτατε, πάτερ και Δέσποτα, μεγάλη μέρα σήμερα. Σε υποδεχόμαστε με λαχτάρα και ασπαζόμαστε το τίμιο χέρι σου με πόθο. Ουδέποτε σε λησμονήσαμε. Σε συνοδεύουμε από μακριά με τις μνήμες μας, τα δάκρυα και τις προσευχές μας, στη σταυρική σου πορεία στο Φανάρι, στην αγωνία σου στο Πέρα, στον πόνο σου στη Χάλκη…» και αντιφώνησε ο Πατριάρχης.

Ακολούθησε επίσκεψη στα ερείπια του παλαιού Επισκοπικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Σισάνι, όπου ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία Τσιάπαλη.

Ο κ. Βαρθολομαίος αποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, να τελείται εκεί Θεία Λειτουργία μια φορά το χρόνο.

Κατόπιν σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας – παλιάς βυζαντινής μονής.

Η υποδοχή ήταν αξιέπαινη, όπως ταιριάζει στον πρώτο της Ορθοδοξίας. Κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές και κρατώντας από ένα κλαδί φοίνικα στεκόταν δεξιά και αριστερά του δρόμου, που προχωρούσε ο προκαθήμενος, και όταν πλησίαζε, έγερναν του φοίνικες, σχηματίζοντας μία αψίδα, για να περάσει από κάτω. Όλη η διαδρομή ήταν στρωμένη με δάφνες και οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, για να υποδεχτούν την Υψηλή Κορυφή της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας. Εκεί αφού τελέστηκε δοξολογία, ο Αρχιμανδρίτης του Μοναστηριού π. Νικηφόρος Μητρούδης, προσφώνησε τον Πατριάρχη και ακολούθησε η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου, ο οποίος και επεσήμανε το ρόλο των μοναστηριών, ως εστιών παιδείας σε δύσκολους καιρούς για το γένος..

Ακολούθησε ο αγιασμός θεμελιώσεως του Εκκλησιαστικού Μουσείου στο χώρο της Μονής και κατόπιν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Ιεράς Μονής. Με το πέρας της υποδοχής και των εκδηλώσεων, οι υψηλοί επισκέπτες, ο κλήρος αλλά και όλοι οι πιστοί που παραβρέθηκαν στην υποδοχή ή ακολούθησαν τον Πατριάρχη, δέχτηκαν την αβραμιαία φιλοξενία του Μοναστηριού.

Ο Παναγιώτατος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην περιοχή, με μια σύντομη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου, που αποτέλεσε και τον τελευταίο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του.

Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχολίασε:  «Η πλούσια ελληνική γλώσσα ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί, αν αυτό οφείλεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε άλλους λόγους ή σε ξένες επιρροές.» Προέτρεψε τους μαθητές να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση και την εκφορά της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ξένοι επιδεικνύουν ζήλο για τα ελληνικά, ιδίως για τα αρχαία ελληνικά. Επίσης σημείωσε ότι «η γλώσσα είναι αναντικατάστατο πολιτισμικό στοιχείο, που εκφράζει την ιστορία, την παράδοση και την ενότητα του λαού«, και προέτρεψε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία να βοηθήσουν στην σωστή εκμάθηση και διάδοσή της. Κάλεσε επίσης τους πιστούς και ιδιαίτερα τους νέους, να επισκέπτονται συχνά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναζητούν τη σύνδεση με τις πνευματικές τους ρίζες και το κέντρο της Ορθοδοξίας.

Έπειτα αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί για την Κωνσταντινούπολη.

Έτσι ολοκληρώθηκε η τριήμερη  επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης αλλά και η περιοδεία του στη Μακεδονία.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αναχώρησε αεροπορικώς για το Φανάρι από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.