Μεγάλη Εβδομάδα στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Κυριακή Βαΐων εσπέρας:

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Έτσι, σε ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την 17η Απριλίου 2022 η ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιο, τους Ιερείς της ενορίας π. Νέστορα και π. Προκόπιο και τον Διάκονο Αριστείδη.

Μεγάλη Τετάρτη:

Με ευλάβεια τελέστηκε την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, το απόγευμα, το ιερό μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Μετά το πέρας του Μυστηρίου, ο Ιερέας π. Νέστορας έχρισε τους πιστούς με το άγιον  Έλαιο. Ακολούθως, ο εψάλη ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που περιέχει τα γεγονότα του νιπτήρος, του Μυστικού Δείπνου, της Αρχιερατικής προσευχής και της προδοσίας του Ιούδα.

Μεγάλη Πέμπτη:

Την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, η θλιβερότερη ημέρα στην ιστορία της ανθρωπότητος, καθώς ο υπερόπτης άνθρωπος, κατά την τελευταία μέρα της ζωής του Θεανθρώπου, δείχνει όλη την κακία του. Τα τροπάρια της ημέρας περιγράφουν με τραγικότατο τρόπο τους εμπαιγμούς, τα χτυπήματα, τις ύβρεις, τους χλευασμούς και τέλος τη σταύρωσή Του. Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου τα δώδεκα Ευαγγέλια διάβασαν οι Ιερείς της Ενορίας π. Νέστορας και π. Προκόπιος.

Μεγάλη Παρασκευή:

Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, ημέρα πένθους για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς η ανθρώπινη φύση του Χριστού πεθαίνει.

Ο Δημιουργός του κόσμου, ως άνθρωπος, κρεμασμένος πάνω στον Σταυρό, περιμένει να εκπληρωθεί και η πιο μικρή προφητεία, που έχει ειπωθεί, εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πριν .

Οι Μεγάλες Ώρες, που ψάλλονται στις εκκλησιές το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μέσα από τροπάρια, ψαλμούς, Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, μας παρουσιάζουν όλα τα ιστορικά γεγονότα.Αυτή τη μέρα, της κορύφωσης του Θείου Δράματος, την τιμάμε με νηστεία απόλυτη, με αργία, με προσκύνηση των επιταφίων, με πένθιμες καμπάνες.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, κατά την διάρκεια της ιερής ακολουθίας, ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα εγκώμια στον νεκρό Ιησού Χριστό από την χορωδία της Ενορίας με χοράρχη την κ. Μαρία Καλεμκερίδου

Η περιφορά του Επιταφίου, έγινε με τις υμνωδίες προς τον ταφέντα Σωτήρα και την συνάντηση των δύο επιταφίων της πόλης μας στον χώρο του Δημαρχείου, τελειώνει με την επάνοδο του Επιταφίου στην Εκκλησία. Εκεί διαβάζεται η προφητεία του προφήτου Ιεζεκιήλ, όπου αναφέρει το όραμα εκείνο με τα ξηρά οστά όλου του Ισραήλ, που έλαβαν σάρκα και νεύρα και ζωή. Ένα όραμα – θαύμα, προτύπωση της αναστάσεως όλων των νεκρών, την οποία θα επιτελέσει ο Χριστός κατά την μεγάλη Ημέρα της δευτέρας παρουσίας του στη γη.

Μέγα Σάββατο πρωΐ :

Με την δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 23 Απριλίου 2022, η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όντας ο επιτάφιος επί της Αγίας Τραπέζης, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, ο Ιερέας της ενορίας π. Νέστορα. Μέσα σε κλίμα θρησκευτικού ενθουσιασμού, εψάλη το «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην, ότι Συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι». Ο στίχος αυτός αναφέρεται στο γεγονός της καταβάσεως του Ιησού Χριστού στον Άδη, όπου πήγε και ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από την καταδυναστεία και το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Ο Ιερέας διασκόρπισε κλάδους βαΐων και φύλλα δάφνης σε ολόκληρο το Ναό, ως σύμβολα της νίκης του Αναστάντος Ιησού Χριστού, οι καμπάνες του Ιερού Ναού ηχούσαν χαρμόσυνα και πανηγυρικά, σημαίνοντας το μήνυμα της Πρώτης Αναστάσεως.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.