Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του εθνοϊερομάρτυρος στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Πανηγύρισε το Εξωκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020.

Το εξωκκλήσι ανεγέρθηκε το 1983 από τον κ. Χρήστο Καραμπέρη και πολλούς άλλους, που συνεισέφεραν στον καλλωπισμό και την αγιογράφηση του Ναού. Εγκαινιάσθηκε στις 28 Ιουλίου 1986 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Αντώνιο Κόμπο.

Την Κυριακή το απόγευμα, παραμονή της εορτής, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, τελέσθηκε αρτοκλασία από τους Ιερείς, τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Βασιλείου και τον πρωτοπρεσβύτερο Νέστορα Γκουρομίσιο και πριν το τέλος του εσπερινού έγινε περιφορά της Αγίας Εικόνας του εορτάζοντος Αγίου.

Στο τέλος του εσπερινού ο π. Βασίλειος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην επιμονή του Αγίου Κοσμά να τηρούν οι πιστοί τον εκκλησιασμό της Κυριακής και την αργία κατ’ αυτή την ημέρα. Είπε ότι ο εχθρός της πίστεως στον Άγιο Τριαδικό Θεό, ανέκαθεν δεν ήθελε τις εορτές και τη λατρεία του αληθινού Θεού. Από την Παλαιά Διαθήκη, στους ψαλμούς αναφέρει ο προφητάνακτας Δαβίδ στον 73ο Ψαλμό τα εξής: «εἶπαν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῶν αἱ συγγένειαι αὐτῶν ἐπὶ τὸ αὐτό· δεῦτε καὶ καταπαύσωμεν πάσας τὰς ἑορτὰς τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τῆς γῆς.», και σήμερα ο ίδιος εχθρός, με διαφορετικούς τρόπους, το ίδιο επιθυμεί.

Τόνιζε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στους χριστιανούς της τουρκοκρατίας ότι, οι πιστοί χριστιανοί δεν πρέπει να απουσιάζουν χωρίς λόγο από τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Είναι η κατ’ εξοχήν ημέρα της λατρείας του Θεού και είναι αδιανόητο να λείπουν από τον εκκλησιασμό της Κυριακής.

Και κατέληξε ο π. Βασίλειος ότι, αυτός ήταν ο κύριος λόγος που μαρτύρησε ο Άγιος Κοσμάς, καταδιωκόμενος από τους Εβραίους και τους φανατικούς μουσουλμάνους.

Στη συνέχεια οι Ιερείς μοίρασαν τον ευλογημένο άρτο σε όλους τους πιστούς.

Την επομένη το πρωί εψάλη η ακολουθία του όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία.

     

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.