Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας ἑόρτασε τόν Ἄγιο Παντελεήμονα.

Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αναργύρου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα. Πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Αγίου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μέτρα επάνω στο όρος Βούρινος (Μπούρινος 1.866 μ.) του νομού Κοζάνης. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1961.

Με παρουσία πιστών την Κυριακή 26  Ιουλίου 2020 το απόγευμα στο εξωκκλήσι εψάλη ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μαζί με αρτοκλασία από τους Ιερείς της ενορίας, τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο και π. Νέστορα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η περιφορά της Αγίας εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος, με την παρουσία όλων των πιστών, πέριξ του Ιερού Ναού.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού διαβάστηκε τρισάγιο εις μνήμην όλων των κεκοιμημένων, που προσέφεραν δωρεές, υπηρεσίες και εργασίες στον Ιερό Ναό, στο καταφύγιο και στην ευρύτερη περιοχή, και όλων των κεκοιμημένων ορειβατών.

Ο π. Βασίλειος πριν το τέλος του εσπερινού κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος ήταν γιατρός, επιστήμων της εποχής εκείνης, φιλάνθρωπος, στοργικός, αφιλοκερδής, ανιδιοτελής, μη κάνοντας διάκριση σε κανέναν. Όταν δεν ήταν δυνατή η ίαση με τα φάρμακα της εποχής εκείνης, κατέφευγε στην προσευχή προς τον Κύριο του παντός, τον Ιησού Χριστό, και έτσι γιάτρευε και τις πιο ανίατες ασθένειες. Με την προσευχή του ανέστησε ακόμη και νεκρούς. Η ζήλεια όμως και ο φθόνος των άλλων ιατρών κατάφεραν να τον θανατώσουν επειδή και μόνον ήταν χριστιανός. Ακόμη μέχρι σήμερα ο Άγιος θεραπεύει πολλούς ασθενείς, όσοι προσφεύγουν στην αγιότητά του.»

Μετά το τέλος του εσπερινού μοιράστηκε ο ευλογημένος άρτος από τους Ιερείς. Κάποιοι από τους εορτάζοντες πρόσφεραν κεράσματα σε όλους τους παρόντες.

Μετά από παύση λίγης ώρας, ξεκίνησε η αγρυπνία στο εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος. Εψάλη ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

Την επομένη το πρωί (Δευτέρα) ο όρθρος και Θεία Λειτουργία εψάλησαν και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο. Στη συνέχεια εψάλη αρτοκλασία, προσφορά των μελών του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας «Ο Άγιος Παντελεήμων», για να τιμήσουν τον προστάτη Άγιό τους. Ο π. Βασίλειος ευχήθηκε στα μέλη του Αιμοδοτικού Συλλόγου κάθε ευλογία και υγεία από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον προστάτη τους, για να μπορούν να συνεχίζουν να προσφέρουν το πολύτιμο αίμα τους στους συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.