Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου πανηγύρισε τήν ἀνακομιδή τῶν Ἱερῶν λειψάνων τοῦ Ἁγίου Σεραφείμ τοῦ Σάρωφ στό Ἱερό ὁμώνυμο παρεκκλήσιο καί τά 20 χρόνια ἀπό τήν θεμελίωσή του.

Με ευλάβεια και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.  

Φέτος το Παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, το οποίο δεσπόζει μέσα στον αύλειο χώρο του Ενοριακού Ναού του Αγίου Νικολάου, κλείνει 20 χρόνια από την θεμελίωσή του. Ο θεμέλιος λίθος του Ναού τέθηκε στις 21 Αυγούστου 2.000, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Αντώνιο Α΄ Κόμπο. Από την 18η Ιουλίου 2002, ημέρα κατά την οποία έγινα τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου, άρχισαν να τελούνται όλες οι εκκλησιαστικές ακολουθίες.

Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, το απόγευμα, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός από τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα, κατά τον οποίο εψάλη και η αρτοκλασία. Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Σεραφείμ και εστίασε την προσοχή στη νεανική ηλικία του Αγίου. Επεκτάθηκε στη σημερινή εποχή, όπου οι γονείς δεν προσέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Πολλή μεγάλη επιρροή έχει στο παιδί το κακό θέαμα και ακρόαμα, οι παιδικές ανεξέλεγκτες ταινίες στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, οι απαράδεκτες κακές οικογενειακές συνθήκες και συμπεριφορές, οι κακές παρέες αργότερα και γενικά ό, τι δεν έχει σχέση με την αληθινή χριστιανική πίστη και ζωή. Τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι βασικά και καθοριστικά για την υπόλοιπη εξέλιξη της ζωής του.

Πριν το τέλος του εσπερινού έγινε η περιφορά της Αγίας Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου πέριξ των Ιερών Ναών του Αγίου Σεραφείμ και του Αγίου Νικολάου. Στο τέλος μαζί με τον άρτο μοιράστηκε και ένα Βιβλίο – ενθύμιο για τα 20 Χρόνια από την θεμελίωση του παρεκκλησίου, το οποίο αναφέρεται στο μέγα μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Μυτιληναίου.

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Βασίλειος ανέφερε στους εκκλησιαζομένους ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την θεμελίωση του Ιερού Παρεκκλησίου, (από το 2.000) και στη συνέχεια διάβασε τα ονόματα των πιστών που βοήθησαν στην ανέγερσή του και έχουν ήδη κοιμηθεί. Ακολούθησε το κτιτορικό μνημόσυνο, το οποίο έψαλαν ο π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας.

Οι πιστοί μετά τη διανομή του αντιδώρου πήραν το βιβλίο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Μυτιληναίου, «Περί του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας» και κόλλυβα από το μνημόσυνο.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τον εσπερινό του Αγίου Προφήτου Ηλία, εψάλη ο παρακλητικός κανόνας στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ και οι πιστοί προσκύνησαν τα Άγια Λείψανα, παίρνοντας την ευλογία του.

Μετά το πέρας των ακολουθιών και των δύο ημερών προσφέρθηκαν κεράσματα, τα οποία παρασκεύασαν και πρόσφεραν κυρίες της Ενορίας μας, τις οποίες ευχαριστεί πολύ η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.