Ἡ Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἀχιλλείου στήν Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας είναι κτισμένοι δύο Ιεροί Ναοί προς τιμήν του Αγίου Αχιλλείου Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του Θαυματουργού, ο παλαιός και ο καινούργιος.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, ημέρα της μνήμης του Αγίου, καθώς και την παραμονή, οι Ιεροί Ναοί ήταν ανοιχτοί και οι πιστοί προσήλθαν να προσκυνήσουν την αγία Εικόνα, να ανάψουν το κερί τους και να προσευχηθούν.

Οι ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου, και η Θεία Λειτουργία, τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με αρκετούς πιστούς έξω στο προαύλιο του Ιερού Ναού, παρακολουθώντας τες από τα μεγάφωνα.

Στον Εσπερινό, μετά την αρτοκλασία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου, σε σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο μεγάλο και καταπληκτικό θαύμα, που επιτέλεσε ο Άγιος Αχίλλειος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βηθυνίας πλησίον της Κωνσταντινουπόλεως κατά το έτος 325 μ.Χ. Το θαύμα αυτό ήταν η ανάβλυση λαδιού, μεγάλης ποσότητας, από μια πέτρα, η οποία τοποθετήθηκε μπροστά από όλους όσοι συμμετείχαν στην Σύνοδο. Ο Άγιος έκανε το σημείο του Σταυρού επί της πέτρας λέγοντας: «Αν ο Ιησούς Χριστός είναι ο Αληθινός Θεός Λόγος, που έγινε άνθρωπος, η πέτρα αυτή να αναβλύσει λάδι», πράγμα το οποίο έγινε πάραυτα και χαροποίησε τους Ορθοδόξους συνέδρους, κατήσχυνε όμως τον Άρειο και τους μετ’ αυτού αιρετικούς Επισκόπους και πρεσβυτέρους.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο π. Βασίλειος είπε ότι, «ο Ιησούς Χριστός είναι Θεάνθρωπος, Θεός και άνθρωπος, του οποίου η ανθρώπινη φύση είναι Θεός, ένεκα της υποστατικής ενώσεώς της μετά της Θείας φύσεως του Θεού Λόγου. Αποτέλεσμα αυτού του τεραστίου και συγκλονιστικού μυστηρίου της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου είναι η σωτηρία των ανθρώπων και ολόκληρης της δημιουργίας. Όσοι μετέχουν στο τεθεωμένο Σώμα του Ιησού Χριστού σώζονται, αφθαρτοποιούνται, γίνονται αθάνατοι και μετέχουν της αιώνιας μακαριότητας του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Αυτό γίνεται με το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, όπου ο Ιερέας καλεί το Άγιο Πνεύμα να μεταβάλει το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Γι’ αυτό, η Θεία Λειτουργία δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο, δια του οποίου να μπορεί ο άνθρωπος να σωθεί. Ούτε χιλιάδες προσευχές, ούτε άπειρες μετάνοιες, ούτε άσκηση, ούτε νηστείες, ούτε αγαθά έργα μπορούν να υποκαταστήσουν τη Θεία Λειτουργία.

Κατά την Θεία Λειτουργία μεταδίδεται στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού, και ο άνθρωπος κοινωνεί μετά του Θεού, θεώνεται, αγιάζεται, αφθαρτοποιείται, αθανατοποιείται.

Σ’ αυτή την Θεανθρώπινη Κοινωνία υπάρχει μόνο ζωή, αφθαρσία και αθανασία.

Την Θεία Λειτουργία και τη μετάδοση του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μπορεί να την τελέσει μόνο η Εκκλησία. Και η Εκκλησία είναι, ο Άγιος Τριαδικός Θεός, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, η Ιερωσύνη (Επίσκοπος, Πρεσβύτερος, Διάκονος) και οι βαπτισμένοι πιστοί χριστιανοί. Αν κάποιος λείπει από την Εκκλησία, Εκκλησία δεν υφίσταται, δεν υπάρχει. Αυτό το γνωρίζει ο εχθρός των ανθρώπων, και προσπαθεί με ποικίλες ενέργειες να αλλοιώσει την Εκκλησία και να την διασπάσει. Η αλλοίωση γίνεται με τις πλάνες των αιρέσεων και η διάσπαση γίνεται με τη μη συμμετοχή των ανθρώπων στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Τότε δεν έχουμε Εκκλησία, δεν έχουμε Θεία Λειτουργία, δεν έχουμε Σώμα και Αίμα Χριστού, δεν έχουμε σωτηρία. 

Ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Αχίλλειος και όλοι οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, με πολλούς αγώνες και με ανυποχώρητη επιμονή στην αλήθεια του Θεού, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ενότητα της Εκκλησίας, για να μπορεί να σώζεται ο κάθε άνθρωπος. Σε όλους αυτούς τους Αγίους, όλοι οι πιστοί, ανά τους αιώνες, οφείλουμε πολλές ευχαριστίες και άπειρη ευγνωμοσύνη. Εκείνοι έπραξαν το καθήκον τους, σειρά μας τώρα είναι, να κρατήσουμε ορθή και ακέραιη την πίστη μας».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.