Προπομπή τῆς Ἁγίας Εἰκόνας τῆς Παναγίας Ἐλεούσας Ἱερᾶς Μονῆς Μικροκάστρου ἀπό τόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Σιάτιστας.

Μετά από (50) ημέρες παραμονής της Αγίας Εικόνας της Παναγίας Ελεούσας από την Ιερά Μονή Μικροκάστρου, στην Ενορία μας, του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, την προπέμψαμε σήμερα Κυριακή απόγευμα στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου.  

Όλες αυτές τις ημέρες στην Ενορία του Αγίου Νικολάου ψάλλονταν όλες οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας και μεταδίδονταν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και από την ιστοσελίδα της Ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Η Αγία Εικόνα περιφέρθηκε την πρώτη εβδομάδα σε σπίτια της Ενορίας αλλά μετά τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση παρέμεινε μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Εκεί ψάλλονταν οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου, οι παρακλήσεις, οι κατανυκτικοί εσπερινοί, οι Θείες Λειτουργίες των Κυριακών και των προηγιασμένων Δώρων, όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας, η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και όλες οι πασχαλινές Θείες Λειτουργίες.

Σήμερα το απόγευμα εψάλη ο παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο και μετά την απόλυση, ψάλλοντας τα τελευταία τροπάρια οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστωρ μαζί με τον προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου π. Δημήτριο πήραν στα χέρια τους την Αγία Εικόνα και εξήλθαν του Ιερού Ναού. Έξω περίμεναν αρκετοί ενορίτες, για να ξεπροβοδίσουν την αγαπημένη τους θαυματουργή και χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας. Όταν έφθασαν στην εξωτερική είσοδο του προαυλίου του Ναού, όλοι μαζί έψαλλαν το απολυτίκιο της Θεοτόκου, «Ἐν τῇ γεννήσει τήν παρθενίαν ἐφύλαξας…» και τον αναστάσιμο παιάνα, «Χριστός Ἀνἐστη ἐκ νεκρῶν…».    

Μετά τις ευχαριστίες του π. Βασιλείου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που φύλαξε τους ενορίτες αλώβητους από την λοιμική νόσο του κορωνοϊού, και τις ευχές του, να προστατεύει η Θεοτόκος τους πάντες από κάθε κακή επιβουλή, τοποθέτησαν την Αγία Εικόνα στο αυτοκίνητο της Μητροπόλεως και κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στην πορεία ακολούθησαν πολλά άλλα αυτοκίνητα με ευλαβείς ενορίτες, συνοδεύοντας την Αγία Εικόνα μέχρι το Ναό.

Εκεί την παρέλαβε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος έψαλε δέηση εντός του Ιερού Ναού και στη συνέχεια τον παρακλητικό κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ευχόμαστε, η Υπεραγία Θεοτόκος, η μητέρα του Θεανθρώπου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, να μας σκεπάζει με την χάρη της, να μας προστατεύει και να πρεσβεύει για ολόκληρο τον κόσμο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.