Μεγάλη Παρασκευή βράδυ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 17 Απριλίου 2020, κατά την διάρκεια της ιερής ακολουθίας, εψάλη ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και στο τέλος του κανόνα ψάλθηκαν σε τρεις στάσεις τα εγκώμια στον νεκρό Ιησού Χριστό, από τους Ιερείς, π. Βασίλειο και π. Νέστορα και τους ιεροψάλτες κ. Κωνσταντίνο Χαλαμούτη και Νικόλαο Καρακουλάκη. Τα εγκώμια είναι μικρά όμορφα τροπάρια από πολλούς άγνωστους ποιητές, τα οποία είναι κατανυκτικά και ιδιαίτερα αγαπητά στους πιστούς χριστιανούς.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε εντός του Ιερού Ναού και για λίγο στο προαύλιο του Ναού, και αμέσως μετά στην είσοδο του Ναού, όπου διημείφθη ο διάλογος: Φωνάζει ο Ιερέας από έξω: «Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν καί ἐπάρθητε πύλαι αἰώνιοι, καί εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεύς τῆς δόξης». Και απαντά ο ιεροψάλτης από μέσα: «Καί τίς ἐστίν οὗτος ὁ Βασιλεύς τῆς δόξης;» Απαντά ο Ιερέας: «Κύριος κραταιός καί δυνατός, Κύριος τῶν δυνάμεων. Οὗτος ἐστίν ὁ Βασιλεύς τῆς δόξης.»

Εισελθόντος του Επιταφίου στο Ναό, διαβάστηκε η προφητεία του προφήτου Ιεζεκιήλ, όπου αναφέρεται το όραμα εκείνο με τα ξηρά οστά όλου του Ισραηλιτικού λαού, που έλαβαν σάρκα και νεύρα και ζωή. Ένα όραμα – θαύμα, προτύπωση της αναστάσεως όλων των νεκρών, την οποία θα επιτελέσει ο Χριστός κατά την μεγάλη Ημέρα της δευτέρας παρουσίας του στη γη. Στη συνέχεια διαβάσθηκαν το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα, και στη συνέχεια η απόλυση του όρθρου από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.