Κυριακή των Βαΐων στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χωρίς την συμμετοχή των πιστών, εορτάσθηκε η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, την Κυριακή 12 Απριλίου 2020 στον λαμπροστολισμένο με Βάϊα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την παραμονή της Κυριακής των Βαΐων προ της απολύσεως του εσπερινού, οι Ιερείς του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστωρ διάβασαν την ευχή για την ευλογία των βαΐων, επειδή οι πιστοί προσέρχονται από βαθειά χαράματα την Κυριακή το πρωί να πάρουν βάγια, για να τα πηγαίνουν στο κοιμητήριο και να τα αποθέτουν επάνω στους τάφους, στα κουτιά και τα συρτάρια των οστών των κεκοιμημένων.

Κατά τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία ιερούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος Βασιλείου και π. Νέστωρ Γκουρομίσιος. Προ του κοινωνικού ο π. Βασίλειος διάβασε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, τον«Συνοδικό Παραμυθητικό Λόγο, για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιον Πάσχα».

Η Εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι του Μικροκάστρου θα συνεχίσει να παραμένει εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Από το πρωί η Εικόνα είχε εκτεθεί σε προσκύνηση εκτός του Ιερού Ναού και έτσι την προσκύνησαν όλοι όσοι ήρθαν να πάρουν βάγια.

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος στο τέλος ομίλησε σχετικά με τα αναγνώσματα της ημέρας, για τον σώφρονα Ιωσήφ, το θαύμα της ξηρανθείσης συκής, την συνομιλία του Ιησού Χριστού με τους κακεντρεχείς Ιουδαίους, το θαύμα με τον άνθρωπο που είχε παράλυτο το χέρι, και κατέληξε με την μετάφραση του τροπαρίου «Δεῦτε οὖν καὶ ἡμεῖς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθῶμεν αὐτῷ, καὶ συσταυρωθῶμεν, καὶ νεκρωθῶμεν δι’ αὐτόν, ταῖς τοῦ βίου ἡδοναῖς».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.