Κατανυκτικός ἑσπερινός Ε΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν στήν Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την Κυριακή το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εψάλη από τους Ιερείς της Ενορίας, τους Πρωτοπρεσβύτερους Βασίλειο και Νέστορα, και τον Διάκονο Αριστείδη, ο κατανυκτικός Εσπερινός της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών. Κατά την ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος.  

Πριν το τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε και αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, και αναφέρθηκε κυρίως στην ταπείνωση, η οποία είναι η ύψιστη των αρετών.

Είπε σχετικά ότι, όλοι οι εκκλησιαστικοί Πατέρες, οι αποστολικοί, οι διδάσκαλοι, οι όσιοι, οι φιλοκαλικοί, οι νηπτικοί, οι σύγχρονοι, την αναφέρουν και την εγκωμιάζουν σε όλα τους τα συγγράμματα.

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος την ονομάζει «μεγίστη ασφάλεια, τείχος αρραγές, πύργον ακαταμάχητον, ιατρείον ψυχής, ασφαλές σκάφος, άγκιστρον του θείου ελέους… ουδέν αυτής δυνατότερον, και πέτρας ισχυροτέρα και αδάμαντος στερεοτέρα, και πάντων του διαβόλου μηχανημάτων ισχυροτέρα, εστίν η Ταπείνωσις».

Και κατέληξε, «Αδελφοί μου αγαπητοί, θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ, όσο περνάει από το χέρι μας, να εξασκούμε αυτήν την αρετή της ταπεινώσεως. Πραγματικά θα μας ανεβάσει στα μέγιστα ύψη των αρετών, χωρίς προσπάθεια! Άλλωστε ο Θεός ο ίδιος το έχει πει: «υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν». Και θα πει κάποιος, «Καλά, είμαι ταπεινός. Πώς θα το καταλάβω;» Λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πάλι λέει: «Αν νομίζεις ότι είσαι ταπεινός, αυτό θα φανεί όταν βρεθείς δίπλα σ’ έναν άνθρωπο, που διαφωνεί μαζί σου. Εκεί θα καταλάβεις αν είσαι ταπεινός».

Λέγει, επίσης, ο Άγιος Φιλόθεος ο Στουδίτης το εξής χαρακτηριστικό στα συγγράμματά του: «Εάν προσεύχεσαι στον Θεό να σου δώσει ταπείνωση και υπομονή, είναι σα να προσεύχεσαι στο Θεό να σου δώσει σύντροφο έναν οργίλο άνθρωπο! Έναν εγωιστή άνθρωπο! Γιατί, αν σου δώσει έναν οργίλο άνθρωπο, θα αποκτήσεις υπομονή, και άμα σου δώσει έναν εγωιστή άνθρωπο, θα αποκτήσεις ταπείνωση, διότι θα πρέπει να συμβιώσεις μαζί του.

Έτσι, λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, θα καταλάβουμε εάν έχουμε ταπείνωση ή όχι. Όταν είμαστε δίπλα σε κάποιον που διαφωνούμε μαζί του, πώς θα τον αντιμετωπίσουμε; Έτσι φαίνεται αν είμαστε ταπεινοί, ή απλά, αν έχουμε το σχήμα της ταπεινώσεως και είμαστε μέσα μας υπερήφανοι.

Να ευλογήσει ο Θεός, όλους να σας ευλογεί ο Θεός, να αποκτήσουμε, πρώτα εσείς και μετά εγώ, την υψοποιό ταπείνωση! Την αρετή αυτή, η οποία θα μας ανεβάσει στους ουρανούς! Γιατί αυτήν, πρώτος την δίδαξε ο Χριστός, ο Οποίος, όντας Θεός «εκκένωσεν εαυτόν μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος, ίνα ημάς θεοποιήσει». Ο Οποίος έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού, ο όντως πραγματικός Θεός! Όμως έδωσε το αίμα Του για μάς τους αχαρίστους και τους πονηρούς. Ας μοιάσουμε, λοιπόν, στον Ιησού Χριστό, αποκτώντας την ταπείνωση τη μεγάλη, που είχε ο ίδιος ο Χριστός, και θα δούμε στον εαυτό μας πολύ μεγάλη διαφορά, στην ανάπαυση, όντας με άλλους ανθρώπους δίπλα, αλλά μένοντας και μόνοι μας.

Αυτό παρακαλούμε στον Θεό, με την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στον ωραίο αυτό Ναό του Αγίου Νικολάου, την Παναγία του Μικροκάστρου. Να μας ευλογήσει η Παναγία και όλοι οι Άγιοι, όπως ο άγιος Ευτύχιος ο Κωνσταντινουπόλεως και ο άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης, που γιορτάζουνε αύριο. Οι μεγάλοι αυτοί Άγιοι της Εκκλησίας μας, να παρακαλέσουν τον Θεό να μας ευλογήσει, να αποκτήσουμε την υψοποιό ταπείνωση. Αμήν».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.