Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

«Τήν Ἄχραντον εἰκόνα σου προσκυνοῦμεν Ἀγαθέ…»

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάστηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας κατά την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, στις 8 Μαρτίου 2020 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας.

Ο π. Βασίλειος προ της Θείας κοινωνίας μίλησε σχετικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι είναι Μία και μπορεί να σώζει. Κατέληξε ως εξής: «Αὐτό πού μένει σ’ ἐμᾶς τούς ὀρθοδόξους χριστιανούς σήμερα εἶναι:

  1. Νά παραμείνουμε συνειδητά μέλη τς ληθινς Μίας κκλησίας το Χριστο, τς ρθοδοξίας.
  2.  Νά γνωρίζουμε τι κάθε τί πού νομάζεται «κκλησία», κτός τῆς ρθοδοξίας, εναι αρεση, δέν εναι κκλησία.
  3. Νά γνωρίζουμε τι σωτηρία μας ξαρτται πό τήν συνηδητή θέση καί βιωτή μας στήν ρθόδοξη κκλησία, στήν πλήρη ποδοχή τν ληθειν της.
  4. Νά χουμε ψηλό τό ασθημα τς εθύνης, πως τήν παραλάβαμε κέραιη, νά τήν παραδώσουμε καθαρή, χωρίς προσθαφαιρέσεις στίς πόμενες γενεές. Εναι θησαυρός Θεανθρώπινος, πού μς τόν μπιστεύθηκε Θεός καί ο προηγούμενες γενεές, μέ γνες καί μαρτύρια, λοι ο γιοι καί οἱ θεοφόροι Πατέρες τς κκλησίας μας.

Νά εχηθομε καί νά παρακαλέσουμε τόν γιο Τριαδικό Θεό, νά μς νδυναμώνει στε κολουθήσουμε τά χνη λων ατν τῶν γίων καί τσι νά χουμε τήν ελογία το Θεο στήν παροσα ζωή καί τή σωτηρία στόν μέλλοντα αώνα».

Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού.

Προηγούντο τα παιδιά, κρατώντας τις λαμπάδες και τα εξαπτέρυγα, ακολουθούσαν πολλοί πιστοί κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό και τις Ιερές εικόνες, στη συνέχεια έρχονταν οι ιεροψάλτες και οι Ιερείς κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο, και ακολουθούσαν όλοι οι πιστοί.

Στην κάθε πλευρά έξωθεν του Ναού, ο αναγνώστης διάβαζε ένα τμήμα από το Σύμβολο της πίστεως «Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν…», ενώ οι Ιερείς διάβαζαν περικοπές από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Εισερχόμενοι ξανά στον Ναό, έψαλαν όλοι μαζί το «Τίς Θεός μέγας ὡς ὁ Θεός ἡμῶν…», και από τον σολέα ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος έκανε την απόλυση της λιτανεύσεως των Αγίων Εικόνων.

Ευχήθηκε σε όλους να κρατήσουν γερά την Ορθοδοξία, μελετώντας τον Λόγο του Θεού και τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων και κρατώντας σταθερά όλες τις παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Να μην αφήσουν τον εκκλησιασμό, τις εκκλησιαστικές ακολουθίες, την εξομολόγηση και, προ παντός, την Θεία κοινωνία. Η Θεία κοινωνία είναι το παντοδύναμο φάρμακο, που κατανικά και εξουδετερώνει κάθε κακή επιβουλή. Δεν μεταφέρει μικρόβια και ιούς, δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά δίνει δύναμη και ίαση και θάρρος και παρηγοριά και όλα τα αγαθά, όταν, βεβαίως, πιστεύουμε ειλικρινά στον Θεό και προσπαθούμε να τηρούμε το Άγιο θέλημά του.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.