Οι Α΄ Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Χθες Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 το απόγευμα, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου εψάλησαν οι Α΄ χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι Ιεροψάλτες διάβασαν το Μικρό Απόδειπνο και έψαλαν τον κανόνα «Ανοίξω το στόμα μου…». Αμέσως μετά ο Πρωτοπρεσβύτερος  Βασίλειος Βασιλείου εκφώνησε την Α΄ στάση των χαιρετισμών της Θεοτόκου. Οι Ιεροψάλτες συνέχισαν το μικρό Απόδειπνο διαβάζοντας εμμελώς το «Άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε…» και το «Και δος ημίν Δέσποτα…», διαβάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και τα υπόλοιπα του Αποδείπνου.

Στο τέλος ομίλησε σχετικά για την Υπεραγία Θεοτόκο ο  Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος, επιλέγοντας την φράση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, «Χαῖρε κεχαριτωμένη ὁ Κύριος μετά σοῦ. Ευὐλογημένη σύ ἐν γυναιξί…».

Αναφέρθηκε στη ζωή της Θεοτόκου, και είπε ότι «ενώ ζούσε σε περιβάλλον κακίας και αμαρτωλότητας στο χωριό της Ναζαρέτ, αυτή ζούσε τηρώντας ακριβέστατα το θέλημα του Θεού, τον οποίο υπεραγαπούσε, και ο Θεός την γέμισε με όλα του τα χαρίσματα».

Και τελείωσε συμπεραίνοντας ότι «όλοι μας μπορούμε να ζήσουμε εν Χριστώ, σε όποιο περιβάλλον κι αν βρισκόμαστε, αν είμαστε προσηλωμένοι στο πρόσωπο του Χριστού, αν γνωρίζουμε, όσο είναι δυνατόν περισσότερο, το πρόσωπο του Χριστού και αν δώσουμε την καρδιά μας στον Θεό. Τότε ο Θεός θα μας γεμίσει με τις χάριτές του, θα μας φυλάγει από κάθε κακό, και η Θεοτόκος θα μας βοηθάει στον αγώνα της ζωής μας».     

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.