Ψυχοσάββατο πρίν τή Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2019, πριν την Κυριακή της Απόκρεω, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εόρτασε το Σάββατο των κεκοιμημένων.

Το Ψυχοσάββατο έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα (Κυριακή) είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Κατ’ εκείνη τη φοβερή ημέρα, όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή για να δώσουμε λόγο, για το πώς εργασθήκαμε το μεγάλο θέμα της σωτηρίας μας. Μία ημέρα πριν, η Εκκλησία μας εύχεται και παρακαλεί τον Θεό να συγχωρήσει τους κεκοιμημένους χριστιανούς, για όσες αμαρτίες διέπραξαν κατά τη ζωή τους και δεν πρόλαβαν να ζητήσουν άφεση από τον Θεό. 

Το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, αρκετοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους και να προσευχηθούν στον Θεό για την συγχώρηση και την ανάπαυσή τους, προσκομίζοντας κόλλυβα. Το έθιμο των κολλύβων είναι αρχαιότατη πράξη της Εκκλησίας και συμβολίζουν την ανάσταση των ανθρώπων, όπως σημειώνει ο απόστολος Παύλος στην πρώτη επιστολή του προς τους Κορινθίους.

Οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας, πριν την ακολουθία του Εσπερινού, διάβασαν τρισάγια στους τάφους του κοιμητηρίου του Αγίου Νικάνορος και στα οστεοφυλάκια, στους χώρους όπου φυλάσσονται τα οστά των κεκοιμημένων της Ενορίας.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού του Ψυχοσάββατου, τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ «πάντων τῶν ἀπ’ αἰῶνος κοιμηθέντων εὐσεβῶς ἐπ’ ἐλπίδι ἀναστάσεως ζωῆς αἰωνίου» και μνημόνευσαν όλα τα ονόματα των κεκοιμημένων που έδωσαν οι πιστοί για μνημόνευση.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.