Εορτή των Αγίων Αντωνίου του Μεγάλου, Αντωνίου του νέου ασκητού και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Τσούρχλης και εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντος, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιατίστης.

Με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου, του Μεγάλου Ασκητού της Ερήμου, πανηγύρισε και φέτος ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου, στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Στον Ιερό αυτό Ναό, έχει καθιερωθεί να εορτάζονται και τιμούνται όλοι οι Όσιοι, οι παλαιότεροι και οι νεότεροι.

Το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου 2020 εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της Ενορίας, τον π. Βασίλειο και τον π. Νέστορα, καθώς και τον Διάκονο Αριστείδη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναφερθείς στην μεγάλη αρετή της επιμονής των τριών εορταζομένων αγίων, του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Αντωνίου του νέου του εν Βεροία και του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Τσούρχλης και που μαρτύρησε στα Ιωάννινα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, εψάλη ο όρθρος και τελέστηκε πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς της Ενορίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων, του μακαριστού Επισκόπου μας κυρού Αντωνίου και του Ιερομονάχου Εφραίμ της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου της Αριζόνας της Αμερικής.

Στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Αντωνίου του μεγάλου πέριξ του Ιερού Ναού.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου κτίσθηκε εκ βάθρων το 1959 με την συνδρομή πολλών ενταύθα και στην ξενιτειά Σιατιστέων, στο οικόπεδο που ήταν δωρεά του μακαριστού Ιωάννου Μιχ. Γκουτζιαμάνη.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.