Τά Ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ στήν Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκαν την 6η Ιανουαρίου 2020 τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Παρά το δριμύ ψύχος, πολλοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν στην Εκκλησία για να εκκλησιασθούν και να πάρουν τον μεγάλο Αγιασμό, και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, να πάρουν από ένα κομμάτι γλυκιάς πίτας, ως ευλογία, η οποία είναι προσφορά από τις γυναίκες της Ενορίας.

Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου εψάλη ο μέγας και πανηγυρικός εσπερινός της εορτής, με τα υπέροχα τροπάρια, τις καταπληκτικές προφητείες και τα υπόλοιπα αναγνώσματα.

Το πρωί της εορτής εψάλη ο όρθρος των Θεοφανείων με τα υπέροχα δογματικά τροπάρια από τους ιεροψάλτες. Στη συνέχεια την Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Ιερείς του Ιερού Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Προ της Θείας κοινωνίας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος διάβασε την εγκύκλιο των Θεοφανείων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αθανασίου, στην οποία αναφέρεται για ποιο λόγο η μεγάλη αυτή εορτή ονομάζεται Θεοφάνεια και Επιφάνεια. Μεταφέρει, επίσης, και λίγες σκέψεις από τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ο οποίος μας εξηγεί γιατί ο Χριστός βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Στο τέλος της Εγκυκλίου απευθύνει σε όλους «τις πλέον εγκάρδιες και θερμότατες ευχές και μας εύχεται, το φως του Χριστού να φωτίζει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και όλοι οι πιστοί πέρασαν να φωτισθούν και να πάρουν Αγιασμό, να τον πιουν και να ραντίσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζωντανά τους και όλη την περιουσία τους. 

Ο Επιφανείς Άγιος Τριαδικός Θεός είθε να ευλογεί, να φωτίζει και να αξιώσει όλους της επουρανίου Βασιλείας Του.

Οι γιορτές του αγίου Δωδεκαημέρου τελείωσαν. Η εκκλησιαστική ζωή, όμως, συνεχίζεται. Οι πιστοί ουδέποτε επαναπαύονται αλλά ευρίσκονται πάντοτε σε πνευματική εγρήγορση και αγώνα. Συνεχώς μελετούν τον λόγο του Θεού, με σκοπό να γνωρίσουν τον Άγιο Θεό και να έχουν κοινωνία μαζί Του.

Αυτές τις ημέρες σε πολλά μέρη της πατρίδας μας οργανώνονται εκδηλώσεις και αναβιώνουν έθιμα φανερά ειδωλολατρικά. Οι αληθινοί πιστοί δεν έχουν καμμία σχέση με όλα αυτά, τα όντως ειδωλολατρικά. Οι πραγματικοί πιστοί δεν ζουν κοσμικά αλλά εκκλησιαστικά.

Ο μέγας Απόστολος των εθνών Παύλος γράφει προς τους Κορινθίους, στη Β΄ επιστολή του, κάποια πολύ ενδιαφέροντα για τους πιστούς και τον «κόσμο». Μπορούμε να τα διαβάσουμε στο Στ΄ κεφάλαιο στους στίχους 11 – 21. Είναι για όλους τους πιστούς.    

Το κείμενο:

 «Τὸ στόμα ἡμῶν ἀνέῳγε πρὸς ὑμᾶς, Κορίνθιοι, ἡ καρδία ἡμῶν πεπλάτυνται· οὐ στενοχωρεῖσθε ἐν ἡμῖν, στενοχωρεῖσθε δὲ ἐν τοῖς σπλάγχνοις ὑμῶν· τὴν δὲ αὐτὴν ἀντιμισθίαν, ὡς τέκνοις λέγω, πλατύνθητε καὶ ὑμεῖς.

Μὴ γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις· τίς γὰρ μετοχὴ δικαιοσύνῃ καὶ ἀνομίᾳ; Τίς δὲ κοινωνία φωτὶ πρὸς σκότος; Τίς δὲ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαλ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου; Τίς δὲ συγκατάθεσις ναῷ Θεοῦ μετὰ εἰδώλων; ὑμεῖς γὰρ ναὸς Θεοῦ ἐστε ζῶντος, καθὼς εἶπεν ὁ Θεὸς ὅτι ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς καὶ ἐμπεριπατήσω, καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός. διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς, καὶ ἔσομαι ὑμῖν εἰς πατέρα, καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας, λέγει Κύριος παντοκράτωρ».

Η μετάφραση:

Ανοίχθηκε το στόμα μας προς σας, Κορίνθιοι, δια να καταστήσει γνωστά με εμπιστοσύνη, τα όσα μας συμβαίνουν. Η καρδία μας έχει γίνει πλατειά, δια να σας περιλάβει με στοργή όλους. Δεν στενοχωριέστε μέσα εις την αγαπώσα καρδιά μας. Στενοχωριέστε στα ιδικά σας σπλάγχνα, διότι είσθε στενόκαρδοι από έλλειψη αγάπης. Πλατύνατε και σεις τις καρδιές σας και ως αμοιβή της αγάπης μας δείξτε την ιδίαν αγάπη. Σας ομιλώ σαν πατέρας προς παιδιά. Μη συνδέεστε στενά και μη συνοδοιπορείτε με τους απίστους (με τους οποίους, ως εκ της απιστίας των, είναι αδύνατος η καλή συνεννόηση και συνεργασία σας). Διότι ποία συνάφεια και ανάμιξη ημπορεί να υπάρχει μεταξύ της δικαιοσύνης και της παρανομίας; Ποία επικοινωνία μεταξύ φωτός και σκότους;

Ποία συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ Χριστού και διαβόλου; Τι κοινό ημπορεί να έχει ένας πιστός με έναν άπιστο; Ποίος δε συμβιβασμός και ποία συνύπαρξη ημπορεί να νοηθεί μεταξύ του ναού του Θεού και του ναού των ειδώλων; Διότι σεις -μη το λησμονείτε- είσθε ναός του Θεού του ζώντος, όπως άλλωστε έχει προφητεύσει ο Θεός και εις την Π. Διαθήκη· ότι “θα κατοικήσω μεταξύ αυτών και εντός αυτών και θα περιπατήσω ανάμεσά των και θα είμαι εγώ ο ιδικός των Θεός και θα είναι αυτοί λαός μου. Γι’ αυτό εξέλθετε ανάμεσα από τους απίστους και ξεχωρισθείτε από αυτούς με τον τρόπον της ζωής σας, λέγει ο Κύριος, και μη πιάνετε τίποτε το ακάθαρτο. Και εγώ θα σας δεχθώ με στοργή εις την βασιλεία μου. Και θα είμαι για σας πατέρας και σεις θα είσθε υιοί μου και θυγατέρες μου, λέγει ο Κύριος ο παντοκράτωρ».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.