Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Νικολάου στήν Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου στή Σιάτιστα.

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε  η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου του θαυματουργού, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 το απόγευμα, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, συνευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου και πλαισιούμενοι από πολλούς Ιερείς της Μητροπόλεώς μας και από τον πιστό λαό της Σιάτιστας. Πριν την ακολουθία του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ με τους Ιερείς υποδέχθηκαν το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Νικολάου, προερχόμενο από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στον Ιερό Ναό, όπου εψάλη ο Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ. Πριν τελειώσει ο Εσπερινός πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Εικόνος του Αγίου Νικολάου, του Τιμίου Λειψάνου του, καθώς και των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Μοδέστου και Σεραφείμ του Σάρωφ. Την Ιερά Λιτάνευση συνόδευσε η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Βοΐου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι πιστοί εισήλθαν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, όπου μοιράστηκε ο ευλογημένος άρτος και ένα κέρασμα, που ήταν ευγενική προσφορά πολλών κυριών, που τιμούν τον Άγιο Νικόλαο. Οι εισερχόμενοι ενθουσιάσθηκαν με τα ενδιαφέροντα βιβλία που ήταν εκτεθειμένα στην αίθουσα, καθώς και χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία κατασκεύασαν τα παιδιά των κατηχητικών Σχολείων.  

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε πανηγυρικά η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου, ενώ συλλειτούργησαν οι Ιερείς της Μητροπόλεως μας και οι Διάκονοι. Το σύμβολο της Πίστεως απήγγειλε ο Μέγας Ευεργέτης της Σιάτιστας και Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατός μας κ.κ. Αθανάσιος.

Στις ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής με τους Δημοτικούς Συμβούλους, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Σιάτιστας κ. Δημήτριος Σαμαράς και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Το απόγευμα της Εορτής, μετά τον Εσπερινό, εψάλη η Ακολουθία του Παρακλητικού κανόνος του Αγίου Νικολάου.

Την επομένη, ημέρα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 το απόγευμα, οι Ιερείς της Ενορίας, π. Βασίλειος και π. Νέστορας, μετά τον Εσπερινό τέλεσαν ιερό μνημόσυνο, κατά το οποίο μνημονεύθηκαν τα ονόματα των κτιτόρων του Ιερού Ναού, Μιχαήλ και Αλεξάνδρας Κουκουλίδη και άλλων πολλών, καθώς επίσης και όλων των ευεργετών και δωρητών που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως.

Το Ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου θα παραμείνει για προσκύνηση στην ενορία μέχρι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.