Ἡ 107η ἐπέτειος τῆς μάχης τῆς Σιατίστης (4 Νοεμβρίου 1912) καί ἡ ἀπελευθέρωση τῆς πόλεως ἀπό τόν τουρκικό ζυγό.

Με λαμπρότητα και εθνικό ενθουσιασμό γιόρτασε η πόλη της Σιάτιστας, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, την 107η επέτειο από την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912. Το γεγονός αυτό υπήρξε σταθμός και κορυφαία έκφραση στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η μάχη της Σιάτιστας είναι μοναδική στο είδος της κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου.

Το απόγευμα της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 2019, εψάλη ο μέγας εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και Αγίου Ιωάννου Βατάτζη του βασιλέως.

Την Δευτέρα το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στις 10:30 π.μ. τελέστηκε επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου παρευρισκομένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, πλαισιωμένων από Ιερείς της Μητροπόλεώς μας.

Μετά την Δοξολογία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Γεώργιο Φίλιο πρώην Διευθυντού του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας οι επίσημοι και ο λαός κατευθυνθήκαν στο Μνημείο των Ηρώων, στην Πλατεία Τσιστοπούλου, μπροστά από το Δημαρχείο, όπου αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των πεσόντων. Εκεί έγινε και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων και μπροστά από τις προτομές των μακεδονομάχων κρητικών, του Μιχαήλ Αναστασάκη και του Λεωνίδα Παπαμαλέκου από τις τοπικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, και από τους διαφόρους συλλόγους. Ακολούθησε η σιγή ενός λεπτού, εις μνήμην των πεσόντων και ο Εθνικός Ύμνος, από την 9η διμοιρία της Ταξιαρχίας Πεζικού Κοζάνης. Η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγου καιρικών συνθηκών.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.