Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά.

αΤην Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας η καθιερωμένη κάθε χρόνο αυτή την εποχή, προσκυνηματική εκδρομή.

Από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους εξήλθε το αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και μετά από μεγαλοπρεπή υποδοχή, εναποτέθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό Λαγκαδά, προς προσκύνηση.

Την Τρίτη το πρωί, με επικεφαλής τους Ιερείς της Ενορίας μας π. Βασίλειο και π. Νέστορα, ένα λεωφορείο γεμάτο από προσκυνητές ξεκίνησε από το προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου με προορισμό τον Λαγκαδά.

Η πρώτη στάση που έγινε, ήταν στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στην Όσσα. Εκεί μας περίμενε και μας υποδέχθηκε ο τιτουλάριος Επίσκοπος Θερμών κ. κ. Δημήτριος. Εντός του Ιερού Ναού μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε να συγκροτεί το Ιερό ησυχαστήριο και τους πνευματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί. Μας ξενάγησε στους διαφόρους χώρους και μας φιλοξένησε στο αρχονταρίκι του ησυχαστηρίου.

Φεύγοντας από εκεί επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης, ο οποίος βρίσκεται στην πανέμορφη κωμόπολη της Όσσης, τόπο καταγωγής της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννης. Εκεί προσκυνήσαμε το λείψανο της Αγίας και μίλησε ο Ιερέας της Ενορίας π. Θωμάς, για την θαυμαστή εύρεση του ιερού λειψάνου της Αγίας ενδόξου νεομάρτυρος και παρθένου Κυράννης της θαυματουργού στις 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Η επόμενη στάση ήταν στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στην κωμόπολη του Σοχού, όπου γευματίσαμε και ξεκουραστήκαμε.

Ο τελευταίος μας προορισμός ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, η Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου του Σοχού. Εκεί, μετά από πολλή ώρα, λόγω τους πολλού πλήθους των προσκυνητών, εισήλθαμε στον Ναό και προσκυνήσαμε την Αγία εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, την οποία είχαν μεταφέρει ο Ηγούμενος Αμφιλόχιος και μοναχοί της Ι. Μ. Δοχειαρίου από το Άγιον Όρος. Παρακολουθήσαμε τον εσπερινό της ημέρας και συμψάλαμε με συγκίνηση τον παρακλητικό κανόνα προς τιμή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Τελειώνοντας ο παρακλητικός κανόνας, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν καφέ και κεράσματα, που πρόσφερε το μοναστήρι.

Εκεί στο αρχονταρίκι της Μονής μας μίλησε για την Παναγία και άλλα επίκαιρα θέματα ο Ιερομόναχος π. Φιλόθεος.

Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στην Σιάτιστα, γεμάτοι πνευματική αγαλλίαση και χαρά από το ευλογημένο προσκύνημα.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.