Ψυχοσάββατο πριν την Πεντηκοστή στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.

Κάθε Σάββατο η Εκκλησία μας το έχει αφιερωμένο στους κεκοιμημένους καθώς και σε κάθε Θεία Λειτουργία γίνεται μνημόνευση και των ζώντων και των κεκοιμημένων. Όμως η Αγία μας Εκκλησία μας, προσφέρει ακόμη μία ευκαιρία, για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους νεκρούς μας.

Έτσι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στον ιστορικό κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Σιάτιστας τελέσθηκε ο εσπερινός και εψάλη ο κανών των μνημοσύνων. Μετά το πέρας, οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας έψαλαν τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων, λέγοντας σχετικά, «…Κύριε ἀνάπαυσον τάς ψυχάς τῶν κεκοιμημένων δούλων σου, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προππάπων, γονέων, συζύγων, τέκνων, ἀδελφῶν καί συγγενῶν ἡμῶν, ἐν τόπῳ χλοερῷ, ἐν τόπῳ ἀναψύξεως, ἔνθα ἀπέδρα ὀδύνη, λύπη καί στεναγμός… Ὅτι Σύ εἶ ἡ Ἀνάστασις, ἡ ζωή καί ἡ ἀνάπαυσις τῶν κεκοιμημένων δούλων σου…»

Το Ψυχοσάββατο το πρωί, 15 Ιουνίου 2019, εψάλη ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Ιερείς της ενορίας τέλεσαν το μνημόσυνο, για όλους τους κεκοιμημένους της Ενορίας και όλους τους ορθοδόξους πιστούς, έξω από τον Ιερό Ναό, στον χώρο του ευπρεπισμένου κοιμητηρίου του Αγίου Νικάνορος, ανάμεσα στα μνήματα. Εξήλθαν οι Ιερείς από τον Ναό μαζί με όλο τον λαό, οι οποίοι περικύκλωσαν τα τραπέζια, στα οποία είχαν τοποθετηθεί ομορφοστολισμένα κόλλυβα με αναμμένες λαμπάδες, τα οποία μοίρασαν σε όλους τους παρευρισκομένους.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους ενορίτες, που με πολλή προθυμία διατηρούν τους χώρους του κοιμητηρίου και των οστεοφυλακίων καθαρούς. Στο άνω οστεοφυλάκιο, με τα συρτάρια, από πολύ καιρό γίνεται αγιογράφηση. Όσοι από τους ενορίτες θέλουν να αφιερώσουν κάποια αγιογραφία, μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο Ιερέα της Ενορίας, τον π. Βασίλειο.

Οι χώροι όπου αναπαύονται οι προσφιλείς μας κεκοιμημένοι πρέπει να είναι καθαροί και προσεγμένοι. Είναι ο ελάχιστος σεβασμός και τιμή που μπορούμε να τους προσφέρουμε.

Μια ακόμη ευκαιρία μας προσφέρει η αγία μας Εκκλησία, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους νεκρούς μας. Έτσι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στο ιστορικό κοιμητηριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος  Σιάτιστας τελέσθηκε ο εσπερινός και εψάλη ο κανών των μνημοσύνων «…Κύριε ἀνάπαυσον τάς ψυχάς τῶν κεκοιμημένων δούλων σου, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προππάπων, γονέων, συζύγων, τέκνων, ἀδελφῶν καί συγγενῶν ἡμῶν, ἐν τόπῳ χλοερῷ, ἐν τόπῳ ἀναψύξεως, ἔνθα ἀπέδρα ὀδύνη, λύπη καί στεναγμός…» από τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα .

Το Ψυχοσάββατο το πρωί 15 Ιουνίου 2019 εψάλη ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργιάς οι Ιερείς της ενορίας τέλεσαν το μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους έξω από τον Ιερό Ναό, στο κοιμητήριο του Αγίου Νικάνορος, ανάμεσα στα μνήματα.

 

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.