Αναστάσιμη Ιερά Αγρυπνία στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα.

Με την πρέπουσα Αναστάσιμη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, το βράδυ της 4ης Ιουνίου 2019, επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα.

Στην Ιερά Αγρυπνία προέστησαν οι Ιερείς της Ενορίας, ο π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας, με την συμμετοχή πιστών της ενορίας, οι οποίοι προσήλθαν για να βιώσουν για ακόμη μια φορά το μεγαλείο της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όλα εψάλησαν ακριβώς όπως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ψάλλοντας χαρμόσυνα τον αναστάσιμο κανόνα και τον νικητήριο παιάνα «Χριστός Ανέστη».  

Στο τέλος της ακολουθίας του όρθρου, ενώ ψαλλόταν τα τροπάρια των αναστασίμων αίνων, «Πάσχα ἱερόν…», έγινε η περιφορά ανάμεσα στα μνήματα των κεκοιμημένων της Ενορίας, καθώς και στα τρία οστεοφυλάκια του κοιμητηρίου του Αγίου Νικάνορος. Της λιτανείας προπορεύονταν οι Ιεροψάλτες, ακολουθούσε το λάβαρο της Αναστάσεως, οι Ιερείς, κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα της Αναστάσεως, και πλήθος πολύ από πιστούς.

Εντός του πιο παλαιού οστεοφυλακίου, όπου υπάρχουν οστά κεκοιμημένων από το 1700, εψάλη το δοξαστικό των αίνων, «Ἀναστάσεως ἡμέρα…», ενώ κατά τη διάρκεια της περιφοράς εψάλη από όλους τους πιστούς πολλές φορές το «Χριστός Ανέστη».

Μετά την περιφορά εισήλθαν όλοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, όπου εψάλη πανηγυρικά η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Στο τέλος, μετά την αναστάσιμη απόλυση, αναφωνώντας όλοι οι πιστοί το «Χριστός Ανέστη», ο π. Βασίλειος μίλησε σχετικά για την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού και την δική μας, κατά την Β΄ παρουσία του Χριστού, στο τέλος της ιστορίας του κόσμου.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.