Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιατίστης.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, το απόγευμα, εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εψάλη κατανυκτικά η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Οι ιεροψάλτες έψαλαν τα τροπάρια του κανόνα και ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λ. Βασιλείου έψαλε τους 24 οίκους του Ακαθίστου Ύμνου ενώπιον της Ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου. Πλήθος πιστών άκουγαν και συνέψαλαν τους ύμνους και τους οίκους, και στο τέλος προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένας υπέροχος ύμνος, που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές), σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, όπου ο κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα.

Ο π. Βασίλειος, μετά το πέρας του Ακαθίστου Ύμνου, ομίλησε σχετικά για την Υπεραγία Θεοτόκο και είπε, ότι «…η Θεοτόκος είναι για τους πιστούς, αλλά και για όλους τους ανθρώπους το κατ’ εξοχήν πρότυπο, όχι μόνο για να ζήσει κάποιος μία ενάρετη και ηθική ζωή αλλά κυρίως να αξιωθεί της επουράνιας Βασιλείας του Θεού, της σωτηρίας του… Η Θεοτόκος είναι το τέλειο πρότυπο, το οποίο μιμήθηκαν και μιμούνται πάμπολλοι άνθρωποι, μέσα στο διάβα των 20 αιώνων χριστιανισμού…» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο οράματα – εικόνες, μέσα στο βιβλίο της Αποκαλύψεως, στις δύο γυναίκες – πρότυπα, την Θεοτόκο και την πόρνη Βαβυλώνα. «Η Θεοτόκος είναι ντυμένη τον ήλιο, φορά στεφάνι από 12 αστέρες, πατάει επάνω στη σελήνη και κυοφορεί τον άρρενα υιό, ο οποίος μέλει να ποιμάνει τον κόσμο όλο με ράβδο σιδηρά… και η πόρνη Βαβυλώνα είναι χρυσοστολισμένη, με πολυποίκιλα πολύτιμα πετράδια και μαργαριτάρια, κάθεται επάνω στο θηρίο το κόκκινο, τον δράκοντα τον αρχαίο, τον διάβολο, και κρατάει ποτήρι χρυσό γεμάτο με το αίμα των μαρτύρων, το οποίο πίνει και μεθά. Είναι η «γυναίκα» σύμβολο, το σύνολο των αντιθέων δυνάμεων, όλων των αποστατημένων από τον αληθινό Θεό. Αυτές οι αντίθεες δυνάμεις είναι η new age (Νέα Εποχή), ο οικουμενισμός, ο συρφετός των αιρέσεων, οι κοσμικές φιλοσοφίες και ιδεολογίες, η άσεμνη μόδα, ο ανήθικος τρόπος ζωής, και τέλος η εγκληματική – διαστροφική τηλεόραση και το διαδίκτυο. Όλα αυτά απαρτίζουν το βδελυρό πρότυπο της «γυναίκας» Βαβυλώνας, που καθοδηγεί τους ανθρώπους στην αποστασία από τον Θεό… Εμείς, όμως, έχουμε το αληθινό – τέλειο πρότυπο, την Υπεραγία Θεοτόκο, και γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, να την ψάλουμε, να την υμνήσουμε, να την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει προς τον φιλάνθρωπο Υιό της, τον Κύριο Ιησού Χριστό, να μας σώσει και να βρεθούμε όλοι μαζί στην αιώνια Βασιλεία του».  

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.