Εορτή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας .

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος στην Γεράνεια, εορτάστηκε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας. Ακολούθησε η αρτοκλασία και ο αγιασμός, για την καρποφορία των αγρών. Στη συνέχεια ανέγνωσαν τις ευχές του Αγίου Τρύφωνος υπέρ ευφορίας των καρπών της γης.

Άλλωστε, η εορτή του Αγίου συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία αρχίζει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα, που είναι το κλάδεμα των αμπελιών. Οι γεωργοί και οι αμπελουργοί παίρνουν τον αγιασμό και ραντίζουν τα χωράφια τους και τα αμπέλια τους.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ιερείς ευλόγησαν με τον αγιασμό τα μέλη του Συλλόγου Αμπελουργών – Οινοπαραγωγών Σιάτιστας «Ο Άγιος Τρύφων» καθώς και όλο το εκκλησίασμα.

Τα μέλη του Συλλόγου Αμπελουργών, στο προαύλιο του Ιερού Ναού, κερνούσαν σε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν τσίπουρο δικό τους και λουκούμι. Όλοι ανταπέδιδαν ευχές για καλές δουλειές και καλή χρονιά με ανταμοιβή των κόπων τους.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.