Εορτή των Αγίων Αρχιστρατήγων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Με λαμπρότητα και σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας, γιορτάστηκε και φέτος την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, η Σύναξη των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, ο οποίος κτίστηκε το 1798 από τον Ιερομόναχο Ιωνά.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησαν οι Ιερείς π. Βασίλειος Βασιλείου, π. Νέστορας Γκουρομίσιος, π. Γρηγόριος Κεσελόπουλος και π. Δημήτριος Χήτος. Πριν το πέρας του εσπερινού, οι Ιερείς τέλεσαν την ακολουθία της αρτοκλασίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο, π. Νέστορα και π. Προκόπιο Διδίλη. Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε επίκαιρα ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου, τονίζοντας την ζωτική σημασία που έχει ενασχόληση του κάθε ανθρώπου με το θέμα της σωτηρίας του. Ανέφερε ότι «για την σωτηρία του ανθρώπου εργάσθηκε, κινητοποιήθηκε ο ίδιος ο Άγιος Τριαδικός Θεός και συνυπουργούν οι Άγιοι Άγγελοι, οι Άγιοι Απόστολοι, η Εκκλησία με τους Επισκόπους και τους Ιερείς, και όλοι όσοι εργάζονται στον ευλογημένο χώρο της Εκκλησίας. Ακόμη τόνισε ότι, η αμέλεια για την σωτηρία μας δεν μας συμφέρει αλλά και έχει, όπως λέγει ο Απόστολος των εθνών Παύλος, «ένδικον μισθαποδοσίαν», δίκαιη τιμωρία. Και η τιμωρία αυτή δεν θα είναι κάτι άλλο, παρά η αυτομόνωση μακρυά από τον Μακάριο Θεό, στον χώρο που ο Κύριος ονόμασε κόλαση. Για να μην βρεθούμε εκεί, ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει να μην αμελούμε την τόσο μεγάλη και σπουδαία σωτηρία μας, την οποία οικονόμησε ο ο Άγιος Θεός και συνεργάζονται οι επουράνιες δυνάμεις με την Εκκλησία».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η αρτοκλασία, η οποία ήταν προσφορά από τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες τους, Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εξερχόμενοι οι πιστοί  από το Ναό, πήραν ένα κέρασμα από τους παρευρεθέντες κρεοπώλες τη πόλης μας.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.