Εορτή και παρέλαση στις 4 Νοεμβρίου 2018 για την 106η επέτειο της απελευθερώσεως της Σιατίστης.

Με λαμπρότητα και εθνικό ενθουσιασμό γιόρτασε η πόλη της Σιάτιστας την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 την 106η επέτειο από την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912, που υπήρξε σταθμός και κορυφαία έκφραση στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η μάχη της Σιάτιστας είναι μοναδική στο είδος της κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, το απόγευμα, εψάλη ο μέγας εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, ο οποίος είναι δωρεά της συμπατριώτισσάς μας κας Ναούμας Ταχμιντζή και βρίσκεται στον «Λόφο Υπολοχαγού Καπιτσίνι» ή λόφο Κραντίστι σε υψόμετρο 1036 μέτρα. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση προς τους πεσόντες κατά τη μάχη από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο και Ιερείς της πόλεώς μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, το οποίο κατασκευάστηκε με δωρεά του κ. Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας, και ομιλητής ήταν ο Λαογράφος κ. Μπόντας Γεώργιος πρώην Διευθυντής της Μανούσειας Δημόσιας βιβλιοθήκης Σιάτιστας.

Την Κυριακή το πρωί στις 10:30 τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, Ιερέων της Μητροπόλεώς μας, των Τοπικών αρχόντων και πλήθους πιστών. Μετά την δοξολογία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Θωμά Θεοδωρόπουλο εκπαιδευτικό του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας οι επίσημοι και ο λαός κατευθυνθήκαν στο Μνημείο των Ηρώων στην Πλατεία Τσιστοπούλου, μπροστά από το Δημαρχείο, για την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, και από τους διαφόρους συλλόγους. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού, εις μνήμην των πεσόντων και ο Εθνικός Ύμνος, από την 9η διμοιρία Ταξιαρχίας Πεζικού Κοζάνης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών όλων των Σχολείων της πόλεως Σιατίστης και του Δήμου Βοΐου, των συλλόγων των Κρητών και των συλλόγων της πόλεώς μας στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, μπροστά από τους επισήμους και του πλήθους του λαού. Η παρέλαση έγινε με τη συνοδεία των εμβατηρίων της φιλαρμονικής του Δήμου Βοΐου. Ακολούθησε δεξίωση στο ισόγειο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιατίστης.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.