Έγινε Αγρυπνία με τέλεση της αρχαιοπρεπούς θείας Λειτουργίας του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Η αγρυπνία τελέσθηκε με κατάνυξη στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας στην Γεράνεια. Προηγήθηκαν ο εσπερινός του Αγίου Ιακώβου, αμέσως μετά τελέσθηκε το Ιερό μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου και στη συνέχεια εψάλη η ακολουθία του όρθρου. Η αγρυπνία ολοκληρώθηκε με την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, την οποία τέλεσαν οι Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Τελειώνοντας η Θεία Λειτουργία, ο π. Βασίλειος ομίλησε σχετικά με την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου και είπε ότι, «Εκτός από τους τύπους των Θείων Λειτουργιών του Αγίου Βασιλείου του μεγάλου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ή ορθόδοξη Εκκλησία έχει σε χρήση και άλλες δύο αρχαιοπρεπείς Λειτουργίες, του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου και του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Σε όλες τις Λειτουργίες γίνεται αναφορά σε όλα τα γεγονότα της θείας οικονομίας, δηλαδή όσα έκανε ο Θεός για την σωτηρία των ανθρώπων. Το κεντρικό σημείο είναι η αναίμακτη θυσία του Ιησού Χριστού και η μετάδοση του Σώματός Του και του Αίματός Του σε όλους τους πιστούς. Γι’ αυτό, όταν τελείται η Θεία Λειτουργία θα πρέπει όλοι οι πιστοί να μεταλαμβάνουν των αχράντων μυστηρίων, έχοντας καταλλήλως προετοιμασθεί. Και η προετοιμασία δεν είναι απλώς κάποιες τυπικές πράξεις και ενέργειες αλλά η καθόλα προσοχή στη ζωή μας. Η ακριβής πίστη, το αγνό ήθος, η δίκαιη κοινωνική ζωή, η αδιάλειπτη προσευχή, η εκκλησιαστική νηστεία, η φιλάνθρωπη ελεημοσύνη, η εργασία όλων των αρετών, η προσπάθεια εκκοπής των παθών, η προσοχή της γλώσσας, η αγάπη προς όλους, η ευλογημένη συγχωρητικότητα, και η καρδιακή και ειλικρινής μετάνοια.

Για τον λόγο αυτό, η Εκκλησία τελεί τη Θεία Λειτουργία και τακτικά αγρυπνίες…»

Αυτή η Θεία Λειτουργία των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στον λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τον πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία, η οποία διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.