Πανηγυρικά τίμησε την Θεοτόκο και Μητέρα του Θεού η Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018 σ’ ολόκληρη την Ορθοδοξία εορτάσθηκε η Κοίμηση και μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου με εκκλησιαστική λαμπρότητα.

Στην ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα, πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τους Ιερείς π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

Στο τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας. Όλοι οι πιστοί της πόλης, που ευλαβούνται την Παναγία, προσήλθαν στην ακολουθία και ακολούθησαν την λατρευτική πομπή. Μετά τον εσπερινό οι Ιερείς μοίρασαν τον ευλογημένο άρτο σ’ όλους τους πιστούς.

Την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου.

Ο π. Βασίλειος διάβασε επίσης και την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, στην οποία αναφέρθηκε στο γεγονός στο γεγονός της κοιμήσεως, του θανάτου της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο «φωτίζει το μυστήριο του δικού μας θανάτου και μας βεβαιώνει για την δική μας πορεία μετά τον θάνατό μας», όπως είπε. Επίσης ανέφερε ότι «οι Πατέρες της Εκκλησίας μας μάς λένε ότι η τιμή προς την Παναγία μας την ημέρα της μνήμης της πρέπει να γίνει με την απαραίτητη καθαρότητα της ψυχής και του σώματος, αλλά και με ελεημοσύνη εκείνων που είναι πτωχότεροι από εμάς». Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) ανεγέρθηκε το 1625 προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας της Γεράνειας, μέσα στον περίβολο του ιστορικού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Τον Ιερό Ναό κοσμούν θαυμάσιες Βυζαντινές τοιχογραφίες και ένα εξαίρετο τέμπλο αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης, επιχρυσωμένο, με υπέροχες Δεσποτικές εικόνες.

Αργότερα, μετά από 52 χρόνια, το 1677, όταν οι κάτοικοι στην πόλη της Σιάτιστας έγιναν περισσότεροι, έκτισαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μεταβυζαντινό μνημείο της Σιάτιστας και γενικά όλης της περιοχής.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.