Ἑορτή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος στήν ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την πόλη της Σιάτιστας και της γύρω περιοχής πραγματοποιήθηκε η μεγάλη και επιφανής Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στο ομώνυμο εξωκκλήσι στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Το εξωκκλήσι χτίστηκε το 1962 από τον Σιατιστινό ευεργέτη κ. Αλεξίου Λιάκο.

Την Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018 το απόγευμα, εψάλη ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τους Ιερείς της ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά της Αγίας εικόνας της Μεταμορφώσεως πέριξ του εξωκλησίου. Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο πατήρ Βασίλειος ομίλησε σχετικά για το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού. Αναφέρθηκε στο σημείο εκείνο που ομιλεί ο Πατήρ και λέγει: «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ὧ ηὐδόκησα. Αὐτοῦ ἀκούετε», και είπε ότι ο Πατήρ σπάνια ομιλεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Πρώτη φορά ήταν όταν επρόκειτο να δημιουργήσει τον άνθρωπο, μία άλλη λίγο πριν τον κατακλυσμό, μία επόμενη όταν τον ρώτησε ο Μωυσής, ποιο είναι το όνομά του; Και Εκείνος απάντησε: «Ἐγώ εἰμί ὁ ὤν». Μία άλλη ήταν όταν έδωσε τις δέκα εντολές στον λαό του Ισραήλ. Κατά την Καινή Διαθήκη όταν εβαπτίζετο ο Ιησούς, όταν κάποτε συζητούσε με τους ιουδαίους και ακούσθηκε η φωνή του λέγοντας: «Καί ἐδόξασα καί πάλιν δοξάσω». Τελευταία φορά ήταν όταν βρισκόταν ο Χριστός στο όρος Θαβώρ, και είπε: «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ὧ ηὐδόκησα. Αὐτοῦ ἀκούετε». Άλλη φορά δεν μίλησε ο Πατήρ. Σαν να θέλει να μας πει ότι, «Εγώ έδωσα τη μαρτυρία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός. Ό, τι Αυτός θα σας λέει, αυτό είναι αληθινό και σωτήριο, Αυτόν να ακούτε». Οπότε η πιο έξυπνη και σοφή κίνηση του κάθε ανθρώπου είναι να ακούει σε όλα τον Ιησού Χριστό και να τα πράττει, ώστε ως αποτέλεσμα να γίνει μακάριος και να αποκτήσει τη Βασιλεία του Θεού». Στο τέλος του Εσπερινού μοιράστηκε ο ευλογημένος άρτος της αρτοκλασίας.

Την Δευτέρα το πρωί εψάλη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, πάλι στο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος, οι Ιερείς της ενορίας ευλόγησαν τα σταφύλια, τα οποία μοιράστηκαν στο τέλος μαζί με το αντίδερο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.