Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος στήν ἐνορία τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Τη  μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αναργύρου τίμησε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σήμερα.

Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Αγίου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μέτρα επάνω στο όρος Βούρινο (Μπούρινος 1.866 μ.) του νομού Κοζάνης. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1961.

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 το απόγευμα εψάλη ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τους Ιερείς της ενορίας  Πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, συνταξιούχος καθηγητής θεολόγος και Δρ της Ιστορικής Θεολογίας του ΑΠΘ, ομίλησε σχετικά για τον Άγιο Παντελεήμονα και αναφέρθηκε εν ολίγοις και στην ιστορία του εξωκλησίου του Αγίου. Στη συνέχεια με την παρουσία όλων των πιστών ακολούθησε η περιφορά της Αγίας εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος πέριξ του Ιερού Ναού. Πριν την απόλυση του Εσπερινού τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην όλων των κεκοιμημένων, που προσέφεραν εργασίες στον Ιερό Ναό, στο καταφύγιο και στην ευρύτερη περιοχή. Στο τέλος μοιράστηκε και ο ευλογημένος άρτος από τους Ιερείς.

Τα μέλη του Δ.Σ. Συλλόγου Ορειβατών «Ο Μπούρινος» πρόσφεραν κέρασμα (μπισκοτολούκουμο) σ’ όλους που ανέβηκαν στο βουνό, για να τιμήσουν τον Άγιο.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 εψάλη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος, επάνω στο Μπούρινο από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

Επίσης Όρθρος και Θεία Λειτουργία εψάλησαν και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο. Στη συνέχεια εψάλη αρτοκλασία, προσφορά των μελών του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας «Ο Άγιος Παντελεήμων», για να τιμήσουν τον προστάτη Άγιό τους. Ο π. Βασίλειος ευχήθηκε στα μέλη του Αιμοδοτικού Συλλόγου κάθε ευλογία και υγεία από τον Άγιο Παντελεήμονα τον προστάτη τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο αίμα τους στους συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα σε όλους τους πιστούς από τα μέλη του Αιμοδοτικού Συλλόγου.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.