Πανηγύρισε τό ἐξωκκλήσι τοῦ Ἁγίου Ἀχιλλείου στή Μπάρα Σιάτιστας

Με εκκλησιαστική ευλάβεια, σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου  2018,  πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Αγίου Αχιλλείου, λίγο έξω από την Σιάτιστα, στη περιοχή «Μπάρα».

Την παραμονή, Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και τελέσθηκε αρτοκλασία, από τους Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασίλειο και π. Νέστορα.

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Αχιλλείου γύρω από τον Ιερό Ναό.

Αμέσως μετά την περιφορά, ο π. Βασίλειος μίλησε σχετικά και αναφέρθηκε στον Άγιο Αχίλλειο, λέγοντας ότι «ο Άγιος ήταν θαυματουργός και κυρίως ακριβής στην πίστη. Έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, κατά το 325 μ.Χ. στηρίζοντας την ορθόδοξη πίστη και κατατροπώνοντας τις αιρετικές διδασκαλίες του Αρείου, μαζί με άλλους 317 Αγίους Πατέρες. Ο Άρειος κήρυττε εσφαλμένα περί του προσώπου του Ιησού Χριστού και περί Αγίου Τριαδικού Θεού. Αλλά όταν δεν έχω την ορθή πίστη για τον Ιησού Χριστό και τον Άγιο Τριαδικό Θεό, τότε δεν απευθύνομαι ορθά στον Θεό ούτε πορεύομαι ορθά προς Αυτόν ούτε σώζομαι. Όταν έχουμε λάθος πίστη δεν οδηγούμαστε προς τον αληθινό Θεό αλλά αλλού. Γι’ αυτό η κάθε αίρεση είναι δαιμονικό κατασκεύασμα, για να μη σώζονται οι άνθρωποι. Η κάθε αιρετική χριστιανική κοινότητα δεν είναι εκκλησία που σώζει, διότι η Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, και Αυτή μόνο σώζει. Οι Άγιοι Εκκλησιαστικοί Πατέρες το τονίζουν αυτό και είναι καταγραμμένο και στο Σύμβολο της Πίστεως, «Πιστεύω εις ένα Θεόν …». Εμείς, με τη χάρη του Θεού, έχουμε την αληθινή Ορθόδοξη πίστη, οφείλουμε να την γνωρίσουμε, να την κρατήσουμε ανόθευτη, έτσι όπως την παραλάβαμε από τους πατέρες μας, για εμάς, για τα παιδιά μας και για τον καθένα που ψάχνει να βρει την αλήθεια. Είναι το χρέος μας.»       

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής εψάλη η ακολουθία του όρθρου και τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς π. Βασίλειο, π. Νέστορα και π. Προκόπιο με την παρουσία πολλών πιστών, που ευλαβούνται και τιμούν τον Άγιο Αχίλλειο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.