Μεγάλη Εβδομάδα στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας (Β΄)

Μεγάλη Παρασκευή:

Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018, ημέρα πένθους για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς η ανθρώπινη φύση του Χριστού πεθαίνει.

Ο Δημιουργός του κόσμου, ως άνθρωπος, κρεμασμένος πάνω στον Σταυρό, περιμένει να εκπληρωθεί και η πιο μικρή προφητεία, που έχει ειπωθεί, εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πριν .

Οι Μεγάλες Ώρες, που ψάλλονται στις εκκλησιές το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μέσα από τροπάρια, ψαλμούς, Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, μας παρουσιάζουν όλα τα ιστορικά γεγονότα.

Αυτή τη μέρα, της κορύφωσης του Θείου Δράματος, την τιμάμε με νηστεία απόλυτη, με αργία, με προσκύνηση των επιταφίων, με πένθιμες καμπάνες.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, κατά την διάρκεια της ιερής ακολουθίας, ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα εγκώμια στον νεκρό Ιησού Χριστό. Είναι μικρά τροπάρια πολλών άγνωστων ποιητών, τα οποία είναι κατανυκτικά και ιδιαίτερα αγαπητά στους πιστούς.

Η περιφορά του Επιταφίου, με το αχνό φώς των λαμπάδων, τις υμνωδίες προς τον ταφέντα Σωτήρα και την συνάντηση των δύο επιταφίων της πόλης μας στον χώρο του  Δημαρχείου, τελειώνει με την επάνοδο του Επιταφίου στην Εκκλησία. Εκεί διαβάζεται η προφητεία του προφήτου Ιεζεκιήλ, όπου αναφέρει το όραμα εκείνο με τα ξηρά οστά όλου του Ισραήλ, που έλαβαν σάρκα και νεύρα και ζωή. Ένα όραμα – θαύμα, προτύπωση της αναστάσεως όλων των νεκρών, την οποία θα επιτελέσει ο Χριστός κατά την μεγάλη Ημέρα της δευτέρας παρουσίας του στη γη.

Μέγα Σάββατο πρωΐ :

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην…»

Με την δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 7 Απριλίου 2018, η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όντας ο επιτάφιος επί της Αγίας Τραπέζης, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, από τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Μέσα σε κλίμα θρησκευτικού ενθουσιασμού, εψάλη το «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην, ότι Συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι». Ο στίχος αυτός αναφέρεται στο γεγονός της καταβάσεως του Ιησού Χριστού στον Άδη, όπου πήγε και ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από την καταδυναστεία και το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Οι Ιερείς του Ναού διασκόρπισαν κλάδους βαΐων και φύλλα δάφνης σε ολόκληρο το Ναό, ως σύμβολα της νίκης του Αναστάντος Ιησού Χριστού, οι καμπάνες του Ιερού Ναού ηχούσαν χαρμόσυνα και πανηγυρικά, σημαίνοντας το μήνυμα της Πρώτης Αναστάσεως, ενώ μικροί και μεγάλοι χτυπούσαν τα στασίδια, κάνοντας θόρυβο και κινούσαν κυκλικά τους πολυελαίους.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.