Μεγάλη Εβδομάδα στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας (Α΄)

Κυριακή Βαΐων εσπέρας:

 Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, που τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Έτσι, σε ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την 1η Απριλίου 2018 η ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Παύλο, τους Ιερείς της ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα και τον Διάκονο Δημήτριο.

Όταν οι Ιεροψάλτες έψαλλαν «Ιδού ο Νυμφίος…», ο Σεβασμιώτατος με ευλάβεια μετέφερε λιτανευτικά την Εικόνα του «Νυμφίου» Χριστού και την απέθεσε στο προευτρεπισμένο προσκυνητάρι. Οι πιστοί που συμμετείχαν, είχαν την ευλογημένη ευκαιρία να βιώσουν, υπό το ιλαρό φως των καντηλιών, το κάλεσμα του αιωνίου «Νυμφίου» της ψυχής και να προσευχηθούν. Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε σχετικά και είπε:

«Των παθών του Κυρίου τα απαρχάς, η παρούσα ημέρα λαμπροφορεί». Μπήκαμε, αγαπητοί αδελφοί, στον βηματισμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Απόψε, Κυριακή των Βαΐων εσπέρας, ψάλλουμε τον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας, και η Εκκλησία μας θέλοντας να μας δώσει την δυνατότητα να απολαύσουμε αυτές της υπέροχες ακολουθίες, κάνει μια παραχώρηση. Μεταθέτει τον όρθρο από αύριο το πρωί, απόψε το βράδυ, για να έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε και να ζήσουμε όλα όσα η αγάπη του Θεού έχει να προσφέρει σε μάς. Αυτό που παρατηρούμε στο ξεκίνημα είναι ότι, πλέον ο Χριστός βιάζεται. Ήδη μπήκε στα Ιεροσόλυμα σήμερα το πρωί. Μπήκε με δόξες και τιμές, με τον κόσμο να ψάλλει ωσαννά, αλλά εκείνος να φαίνεται ξένος σ΄ αυτό τον ξέφρενο πανηγυρισμό του κόσμου. Ήδη εκείνος ξέρει. Ξέρει ότι η θεραπεία του ανθρώπου δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά παρά με το πάθος ενός Θεού. Έτσι, λοιπόν, η μέρα η σημερινή αρχίζει, σαν φώτα που φωτίζουν και σώζουν, να μας παρουσιάζει τα πάθη του Χριστού. Να τον βλέπουμε να βιάζεται «του παθείν αγαθότητι».

Αιτία είναι η αγάπη του για τον άνθρωπο. Αυτή η παραφορά ερωτικής αγαθότητος, που κάνει τον Θεό να βγαίνει έξω από τον εαυτό του, να γίνεται αυτό που δεν ήταν, δηλαδή άνθρωπος. Και να βλέπει αυτόν τον Θεό και άνθρωπο, να βαδίζει προς την εκούσια θυσία, για να μας αποδείξει μια μεγάλη αλήθεια, που την ξεχνάμε στην ζωή μας. Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς θυσία. Όποιος αγαπά θυσιάζεται, και αυτή είναι η ανικανότητα τον ανθρώπων της εποχής μας, που είναι αδύνατοι να αγαπήσουν και ανίκανοι, γιατί είναι ανίκανοι να θυσιάσουν και να θυσιαστούν για το παραμικρό. Ο Χριστός, όμως, μας αγαπά αληθινά, και γι’ αυτό δεν θυσιάζει κάτι δικό του αλλά τον ίδιο τον εαυτό του.

Στο επόμενο τροπάριο θα ακούσουμε να λέει: «τα πάντα προσίεται», όλα τα κάνει, όλα τα πλησιάζει με ένα στόχο μοναδικό, για να σώσει τον άνθρωπο.

Ποιος είναι αυτός, όμως, ο Θεός που κινείται; Δεν είναι ένας Θεός φοβερός, που μας απειλεί, είναι ένας πατέρας που μας αγαπάει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται». Έτσι έρχεται να μπει στην ζωή μας, ως νυμφίος, ως εραστής της ανθρώπινης ψυχής και αυτό μας αποκαλύπτει η Εκκλησία. Αυτό είναι το πρόσωπο του αληθινού Θεού.

«Τον Νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμιμένον…». Αυτή είναι η σχέση που ο Θεός θέλει ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο. Μια σχέση αγαπητική, μια σχέση θυσιαστική. Ο Θεός θυσιάζεται για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος, για να καταλάβει τον Θεό, για να ζήσει την παρουσία του Θεού, πρέπει και αυτός κάτι να θυσιάσει από τον εαυτό του. Όταν ο άνθρωπος πλησιάζει τον Θεό αλλά χωρίς να θέλει να νηστέψει, χωρίς να θέλει να ταπεινωθεί, χωρίς να θέλει να εγκρατευθεί, χωρίς να θέλει να τηρήσει το θέλημα του Θεού στη ζωή του, τότε εκείνος είναι, που δεν μπορεί να πλησιάσει και να γνωρίσει τον Θεό. Έτσι, λοιπόν, ο αληθινός Θεός είναι ο Νυμφίος και ο εραστής των ανθρωπίνων ψυχών μας, ο οποίος έρχεται όχι σαν μια ακαθόριστη υπέρτατη δύναμη. Ο Ιησούς Χριστός έχει ταυτότητα, δεν είναι κάτι άγνωστο, δεν είναι κάτι ακατάληπτο. Είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που για μας τους ανθρώπους και για την δική μας σωτηρία, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και δια της Υπεραγίας Θεοτόκου περνάει στη δική μας τη ζωή».

 

Μεγάλη Τετάρτη:

Με ευλάβεια τελέστηκε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018, το απόγευμα, το ιερό μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου τέλεσαν οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας με την παρουσία πολλού πλήθους πιστών. Μετά το πέρας του Μυστηρίου, οι Ιερείς έχρισαν τους πιστούς με το άγιον  Έλαιο. Ακολούθως, ο εψάλη ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που περιέχει τα γεγονότα του νιπτήρος, του Μυστικού Δείπνου, της Αρχιερατικής προσευχής και της προδοσίας του Ιούδα.

 

Μεγάλη Πέμπτη:

Μεγάλη Πέμπτη, η θλιβερότερη ημέρα στην ιστορία της ανθρωπότητος, καθώς ο υπερόπτης άνθρωπος, κατά την τελευταία μέρα της ζωής του Θεανθρώπου, δείχνει όλη την κακία του. Τα τροπάρια της ημέρας περιγράφουν με τραγικότατο τρόπο τους εμπαιγμούς, τα χτυπήματα, τις ύβρεις, τους χλευασμούς και τέλος τη σταύρωσή Του.

Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου τα δώδεκα Ευαγγέλια διάβασαν οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας. Τα τροπάρια και όλη την ακολουθία έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού Κωνσταντίνος Χαλαμούτης και Δημήτριος Γράβας, βοηθούμενοι από άλλους μαθητευόμενους ψάλτες.

Αυτή την πένθιμη μέρα πλαισιώνουν όμορφες συνήθειες – έθιμα: Το κόκκινο πανί στα παράθυρα των σπιτιών μας, τα κόκκινα αυγά, τα μοσχομύριστα τσουρέκια, η προσέλευσή μας στην Εκκλησία, για να προλάβουμε τη Σταύρωση που βγαίνει, τα εγκώμια που ψάλλουν γυναίκες μπροστά στον Εσταυρωμένο, τα πένθιμα τραγούδια και ποιήματα της ημέρας, και το αποκορύφωμα, το ξενύχτι στον αγαπημένο Εσταυρωμένο καθώς και ο στολισμός του Επιταφίου στις μικρές ώρες.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.