Κυριακή των Βαΐων στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιατίστης και χειροτονία εις πρεσβύτερον.

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου 2018, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Πριν το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, την παραμονή της Κυριακής των Βαΐων, οι Ιερείς του Ιερού Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστωρ διάβασαν την ευχή για την ευλογία των βαΐων.

Το πρωί της εορτής της Κυριακής, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον λαμπροστολισμένο με Βαΐα από Φοίνικες Ιερό Ναό, για να τιμήσει την ανάμνηση της θριαμβευτικής Εισόδου του Κυρίου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα και να συμμετάσχει στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, συλλειτουργούντων των Ιερομονάχων π. Αρτεμίου Γρηγοριάτου, π. Δημητρίου, των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος και των Διακόνων Προκοπίου και Δημητρίου.

Κατά την θεία Λειτουργία τελέσθηκε και η χειροτονία εις πρεσβύτερον του Διακόνου Προκοπίου Διδίλη.

Πριν τη χειροτονία ο π. Προκόπιος απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο και είπε:

«Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτήσω αίνον». Μετά την Ανάσταση του Λαζάρου ο Ιησούς μπήκε στα Ιεροσόλυμα και όλοι οι κάτοικοι βγήκαν να τον προϋπαντήσουν.

Το παράδοξο είναι ότι τα νήπια κραυγάζουν «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος»

Ο Χριστός εισέρχεται πράος και ταπεινός πάνω σε ένα γαϊδουράκι, ατενίζοντας τα σεπτά πάθη, δίνοντάς μας το μέτρο της προπαρασκευής μας για την αιώνια ζωή.

Δύο αιώνες μετά στην ίδια πόλη, γεννιέται ένα παιδί, που θα ορφανέψει σε μικρή ηλικία και θα γινόταν διώκτης του Θεού. Η αγαθότητα, όμως, του Θεού, σαν άλλο Παύλο, τον μεταστρέφει.

Μιλώ για τον Άγιο Προκόπιο, του οποίου φέρω το όνομα. Με τη βοήθεια του Σταυρού κατατρόπωσε τους Σαρακηνούς και ειδωλολάτρες.

Σ’ αυτήν την Ιερή Γη των Ιεροσολύμων, επί Ιουστινιανού, δίνεται υπόσχεση από την Αγία Μαρία την Αιγυπτία για μεταστροφή.

Θεωρώ ευλογημένη συγκυρία την παρουσία της εικόνας της Παναγίας και τώρα, και στη χειροτονία μου σε διάκονο, και την παρακαλώ να γίνει εγγυήτρια της δικής μου αλλαγής, και βοηθός και στήριγμα».

Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον γέροντα π. Στέφανο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου, και τον κ. Γεώργιο Φίλιο, πρώην καθηγητή και Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. κ. Παύλος και απευθυνόμενος τόσο στον πατέρα Προκόπιο όσο και σ΄ όλο το εκκλησίασμα είπε:

«Σήμερον η χάρις του Παναγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε και πάντες αίροντες τον σταυρό του Κυρίου λέγομεν, ‘’Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»

Σήμερον η χάρις του Παναγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε, για να τελέσουμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να κοινωνήσουμε με το Χριστό.

Σήμερον η χάρις του Παναγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε, για να τελέσουμε την εις πρεσβύτερον χειροτονία σου.

Τι είναι ο ιερέας; Η θυσία ενός ανθρώπου που προστίθεται στη θυσία του Θεού. Είναι πολύ συμβολική η μέρα για την ιερατική σου διακονία, την ιερατική σου πορεία, την ιερατική σου ζωή.

Σήμερα θα ακούσεις το «άξιος», όπως φώναζαν οι άνθρωποι «ωσαννά» κατά την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Οι ίδιοι άνθρωποι που λίγο αργότερα θα φωνάξουν «άρον – άρον, σταύρωσον αυτόν».

Θα πρέπει πάντα να έχεις υπόψη σου ότι, θα διακονήσεις αυτόν τον Ιησού, τον οποίο θα ενδυθείς.

Η Ιερωσύνη δεν είναι δική μας, είναι του Χριστού.

Υπάρχει στην Εκκλησία και μόνο για την Εκκλησία.

Όσο μένουμε ενωμένοι με το Χριστό, μένουμε ενωμένοι με τη θυσία Του.

Να γίνεις θυσία ζώσα και λαμπάδα αναμμένη. Να θυσιάζεις το δικό σου θέλημα.

Κατεξοχήν ουσία της διακονίας σου είναι η λειτουργική σου διακονία, και ο τρόπος για να την αναλάβεις, η ταπείνωση.

Γίνε ταπεινός, για να ανεβείς σαν τον Άγιο Νικόλαο. Έχεις παραδείγματα για να πολιτευθείς τους Αγίους της Εκκλησίας μας, και παραδείγματα προς αποφυγήν.

Πάντα να είσαι διάκονος. Διάκονος Χριστού και αδερφών σου».

Ακολούθησε η χειροτονία του Διακόνου Προκοπίου και στη Θεία Κοινωνία, για πρώτη φορά, ο Ιερέας Προκόπιος, κοινώνησε τον κόσμο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, οι ιερείς και πλήθος πιστών, συνόδευσαν την Αγία εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου στη είσοδο της πόλης, στον Άγιο Νικάνορα. Εκεί έγινε δέηση και οι πιστοί χριστιανοί την μετέφεραν πεζοί, τηρώντας το έθιμο, στο σπίτι της, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας του Μικροκάστρου.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.