Οι Γ΄χαιρετισμοί της Θεοτόκου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν οι Γ΄ Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλε τους χαιρετισμούς μπροστά στην ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας του Μικροκάστρου, που φιλοξενείται στην ενορία καθ’ όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στο τέλος της ακολουθίας κήρυξε το θείο λόγο. Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Μπήκαμε στην τρίτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έχοντας πολύτιμη βοηθό την Παναγία. Την Κυριακή θα λιτανεύσουμε τον Σταυρό του Κυρίου, ευρισκόμενοι στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Οι Χαιρετισμοί στη Θεοτόκο αποτελούν δοξολογικό τροπάριο, έχοντας ως βάση τον Ευαγγελισμό από τη μια και την Σάρκωση του Χριστού από την άλλη.

Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί πορεία διά του Σταυρού στην Ανάσταση, με βασική προϋπόθεση την έλευση του Θεού στη γη. Αυτή την προϋπόθεση μας θυμίζουν οι χαιρετισμοί.

Ο Θεός ενώ ήρθε στη γη, δεν έλειψε ποτέ από τον ουρανό, δεν εγκατέλειψε την κοινωνία των προσώπων της Αγίας Τριάδος.

Πρέπει να γίνουμε ξένοι στην νοοτροπία του κόσμου, στη νοοτροπία του διαβόλου.

Ο Λόγος που είμαστε χριστιανοί είναι γιατί ο Θεός μάς καλεί σε κοινωνία και ένωση μαζί του. Η Εκκλησία δεν είναι θρησκεία. Οι θρησκείες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα.

Ο άνθρωπος έγινε ανάπηρος και δεν μπορεί να επανέλθει μόνος του. Σώζεται μόνο από το Χριστό, που προσφέρει τον εαυτό του, το Σώμα Του και το Αίμα Του. Και τον Χριστό μας τον προσφέρει η Παναγία.

Σ’ εμάς απομένει να αποδεχτούμε τα δώρα Του, τις ευεργεσίες Του. Μόνο Αυτός θα θεραπεύσει τις πληγές που ανοίξαμε στο σώμα μας. Έξω από το Θεό είμαστε σκουπίδι, κι έρχεται ο Θεός και κάνει το σκουπίδι Θεό».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευλογία που έχει αυτές τις μέρες η Μητρόπολή μας, να φιλοξενεί το λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού. «Του Αγίου Λουκά, του στοίχισε η πίστη του: Διώχθηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε. Η πίστη στο Χριστό ενοχλεί τον διάβολο και τα όργανά του, γιατί το έργο του Χριστού είναι πραγματικό και αληθινό».

Αναφέρθηκε και στην έκθεση ζωγραφικής του αρχιτέκτονα, γλύπτη και ζωγράφου, Ευθυμίου Βαρλάμη, που φιλοξενείται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεώς μας.

«Είναι έργο ενός ανθρώπου, που διάβασε το βίο του Αγίου, τον μελέτησε, συγκλονίστηκε, και με την τέχνη του τον απέδωσε με ορθοδοξότατο  τρόπο.

Ιδιαίτερα το τρίπτυχο έργο, το οποίο παρουσιάζει τον Άγιο ως άνθρωπο, όπως όλοι μας, μέσα στο φώς και μέσα στη δόξα του Θεού, δείχνει τα σκαλοπάτια προς την κάθαρση της καρδιάς, προς τον φωτισμό του νοός και προς την θέωση του ανθρώπου.

Έτσι, η τέχνη διδάσκει αλήθειες θεολογικές και σωστικές».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.