Την 25η Φεβρουαρίου 2018, Α΄ Κυριακή των Νηστειών γνωστή ως Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας τελέστηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από του Ιερείς π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο η εγκύκλιος, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως: «Έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Ορθοδοξία» και η Αναστήλωση των Εικόνων έρχεται να επιβεβαιώσει τις αλήθειες της πίστης μας. Ο Θεός επειδή έγινε άνθρωπος, μπορεί και να εικονίζεται. Η Εικόνα του Χριστού κηρύττει την μεγάλη αλήθεια της ενανθρωπήσεως του Θεού. Και χάρη σ’ αυτήν την ενανθρώπηση μπορεί να γίνει ο άνθρωπος θεός. Αυτές τις δυο αλήθειες βεβαιώνουν οι εικόνες.
Ο χριστιανός δεν πιστεύει με τον δικό του τρόπο, αλλά με τον τρόπο του Χριστού: την αγάπη, την συγχώρεση, την ευεργεσία, τη φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη.
Η Εκκλησία τηρώντας την εντολή του Ιησού Χριστού να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλη την κτίση, συνδράμει τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές σε όλο τον κόσμο.»
Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια κάλεσε το εκκλησίασμα, να ενισχύσει το έργο της εκκλησίας, για την εξωτερική ιεραποστολή, ρίχνοντας ό, τι μπορεί στο δίσκο που θα περνούσε.
Ο Ποιμένας μας έκλεισε την εγκύκλιό του με την ευχή «να ανοίξουμε κι εμείς την καρδιά μας και την αγκαλιά μας στους αδερφούς μας όλου του κόσμου».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη για την ημέρα λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, με την απαγγελία του συμβόλου της Πίστεως και τη μνημόνευση των ευσεβών Βασιλέων και Ιεραρχών, που συντέλεσαν στην αναστήλωση των Αγίων Εικόνων.
Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄, ο Ίσαυρος, μετά από παραίνεση των εβραίων, απαγόρευσε την προσκύνηση των Ιερών Εικόνων, επιφέροντας αναταραχή. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες: τους εικονομάχους και του εικονολάτρες. Οι διώξεις ήταν φοβερές και τα βασανιστήρια αμέτρητα.
Μεγάλες εκκλησιαστικές πατερικές μορφές ανέλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 728 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή που αρμόζει στις ιερές εικόνες. Η εικόνα δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί ως μέσο τιμής του εικονιζόμενου προσώπου.
Η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε αμέσως, καθώς εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες.
Το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρη στην αποφασιστική συμβολή της Αγίας Θεοδώρας, Βασίλισσας συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου, έληξε η εικονομαχική έριδα, που ταλαιπώρησε την Εκκλησία, για περισσότερο από εκατό χρόνια.
Οι Πατέρες τις Εκκλησίας μας, όρισαν την πρώτη Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να εορτάζεται ο θρίαμβος της ορθοδόξου πίστεως, η ίδια η Ορθοδοξία.