Η ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα πανηγύρισε τον Άγιο Σεραφείμ

Μέσα στο εόρτιο κλίμα του Δωδεκαημέρου, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εορτάστηκε η ιερά μνήμη του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.

Με την ευλογημένη αυτή ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σεραφείμ, τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018, η πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού και η ευλογία των προσφερομένων άρτων από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους της Ενορίας και τον διάκονο Προκόπιο, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των παρισταμένων πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην εορτή του τιμωμένου Αγίου Σεραφείμ, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Οι άνθρωποι, χωρίς την προσευχή, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Η προσευχή αντιμετωπίζει όλα τα θέματα. Πρώτα – πρώτα κάνει τον άνθρωπο να κοινωνεί με τον Θεό. Αυτός είναι ο πρώτος καρπός της προσευχής. Ο άνθρωπος με την προσευχή του εγκαθίσταται μέσα στο Θεό και ζει την παρουσία του Θεού διαρκώς. Και αυτά που δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, ο Θεός μπορεί να τα κάνει…

Εάν κανείς παρατηρήσει τον κόσμο μας, θα καταλάβει ότι ο κόσμος υποφέρει με πολλών λογιών πάθη και αδυναμίες, με πολλών λογιών προβλήματα, αλλά θα παρατηρήσει ότι είναι ένας κόσμος, που δεν θέλει να θεραπευτεί και να γίνει καλά. Διότι, όπως ο άρρωστος, που δεν παίρνει τα φάρμακά του δεν θα γίνει καλά έτσι και ο πνευματικά ασθενής, εάν δεν χρησιμοποιήσει το φάρμακο της προσευχής, δια του οποίου πρώτον θα θεραπευτεί ο ίδιος και δεύτερον θα μπορέσει να θεραπεύσει και τους άλλους, εάν δεν αγωνιστεί να ταπεινωθεί ενώπιον του Θεού, για να μπορεί να ταπεινωθεί και ενώπιον των ανθρώπων, φοβάμαι ότι θα έχει διαρκώς προβλήματα…

Οι μορφές των Αγίων μας, της κάθε εποχής, που μοιάζουν όμως καταπληκτικά στην όλη τους ζωή, είναι εκείνοι που μπορούν να γίνουν οδηγοί μας. Και αν σήμερα ο Άγιος Σεραφείμ έχει να μας πει δύο λόγους, ο πρώτος είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι, ο σκοπός της ζωής μας είναι να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα και το δεύτερο ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προσευχή. Αυτή να είναι το όπλο μας, η έμπνευσή μας, η πηγή της δύναμής μας και το μέσο της καλλιέργειας και της δικής μας ψυχής και τουλάχιστον των ανθρώπων, που ο Θεός μάς χάρισε για να στέκονται δίπλα μας». 

Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ, το οποίο κατέχει ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό η Ενορία μας και απονέμει την προβλεπομένη τιμή εις τα Άγια λείψανα, όπως διδάσκει η Εκκλησία μας.

Στην εορτή της μνήμης της κοιμήσεως του Αγίου Σεραφείμ και στην πανήγυρη του φερωνύμου παρεκκλησίου συμμετείχαν πολλοί πιστοί.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρόντες.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.