Εκδήλωση Παραδοσιακής Μουσικής, ομιλία του Αρχιμανδρίτου π. Αυγουστίνου Μύρου για τα 80 χρόνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, τελευταία ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 80 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Συναυλία της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ενορίας.

Τα μέλη της Χορωδίας, υπό την διεύθυνση του καθηγητού της μουσικής Παναγιώτη Αμεξίζογλου, απέδωσαν υπέροχα Βυζαντινούς Ύμνους και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Τον λόγο, κατόπιν, πήρε ο π. Βασίλειος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την χορωδία κάλεσε τον π. Αυγουστίνο Μύρου για να ομιλήσει.

Στη συνέχεια, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου, Διδάκτωρ Θεολογίας – Φιλοσοφίας, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, ανέπτυξε με σαφήνεια και γλαφυρότητα το θέμα: «Το προνόμιο να έχουμε Αγίους», χαρίζοντας έτσι πολύτιμα εφόδια, στους παρισταμένους στην εκδήλωση αλλά και στους ακροατές της Ραδιοφωνίας «Ορθοδοξία και Παράδοση» και του διαδικτύου.

 Ο π. Αυγουστίνος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, «Όσο περισσότερο κανείς αγαπά τον Θεό, όσο περισσότερο ανοίγει την καρδιά του, τόσο περισσότερο δέχεται τη χάρη της αγιότητος. Έτσι, ανάμεσα στα μέλη της Εκκλησίας, διακρίνονται και εκείνα τα οποία με τη θέλησή τους και την άσκησή τους προσήλκυσαν τη μεγαλύτερη χάρη και αγιότητα. Αυτοί μένουν μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας ως σταθερά σημεία, τα οποία φαίνονται από όλους, για να παραδειγματιζόμαστε από αυτούς τους Αγίους… 

 Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ερμηνεύουν αυθεντικά το Ευαγγέλιο και μας το παραδίνουν ζωντανά. Το Ευαγγέλιο της Εκκλησίας δεν είναι ένα νεκρό κείμενο. Το Ευαγγέλιο είναι η ζωή του Χριστού και της Εκκλησίας. Η ζωή της νέας κτίσεως, που έφερε ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος, στον κόσμο και την έλαβαν όσοι πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Αυτή η πίστη και η ζωή παραδίδεται ζωντανά με τη ζωή, με το βίο των Αγίων.

Καθένας από τους Αγίους παρέλαβε το ζωντανό Ευαγγέλιο, το βίωσε, το φύλαξε, το σφράγισε με τη μαρτυρία του, με το αίμα του κάποιες φορές και το παρέδωκε στις επόμενες γενεές.

Δεν μάθαμε την πίστη εμείς διαβάζοντας ένα βιβλίο, την Αγία Γραφή. Την πίστη την παραλάβαμε ζωντανά από τους ίδιους τους Αγίους, οι οποίοι έζησαν και εφύλαξαν μέσα τους αυτό που αποκάλυψε και παρέδωσε ο Χριστός…»   

Και τελειώνοντας ο π. Αυγουστίνος ευχήθηκε, «την πίστη των Αγίων ας αγαπήσουμε και εμείς με όλη μας την καρδιά, τους Αγίους μας, και αυτούς να μεταδώσουμε σαν δική μας κληρονομιά στα παιδιά μας, στη νέα γενιά. Να είναι τα παιδιά που θα αγαπούν και θα τιμούν τους Αγίους, θα τους κάνουν φίλους τους, ώστε να έχουν τις ευλογίες και τις πρεσβείες και τη δύναμη, να ανταπεξέλθουν στις πολλές δυσκολίες που έχουν να περάσουν μέσα στο βίο τους».  

Κατόπιν, ο π. Βασίλειος κάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον π. Αυγουστίνο για όλα όσα είπε, συνέχισε λέγοντας και τα εξής: «Η φυσιολογική εξέλιξη του βαπτισμένου ανθρώπου είναι ο αγιασμός του. Ο χριστιανός που δεν αγιάζεται είναι ανώμαλος άνθρωπος. Δεν γίναμε χριστιανοί για να έχουμε μία θρησκεία αλλά για να γίνουμε μέτοχοι της ζωής του Θεού. Τη δυνατότητά μας την έδωσε με το γεγονός που γιορτάζουμε. «Γίνεται άνθρωπος ο Θεός, για να κάνει τον κάθε άνθρωπο Θεό». Όχι γενικά τους ανθρώπους αλλά τον κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο…

Η Εκκλησία έχει Αγίους, επειδή αυτή είναι η φύση της, να γεννάει Αγίους… Μέσα στην Εκκλησία ζούμε την θεωμένη ζωή, μετέχουμε στη ζωή του Χριστού».

Τελειώνοντας, αφού συνεχάρη τη χορωδία, που με έναν όμορφο τρόπο είπε τα κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, έδωσε την παρακάτω ευχή για την επέτειο των 80 χρόνων του Ιερού Ναού: «Ο Κύριός μας να διατηρεί αυτόν τον Ιερό Ναό, με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, ασάλευτον εις τον αιώνα του αιώνος, ώστε σ’ αυτό το χώρο να συναντιέται ο άνθρωπος με το Θεό, να ενώνεται μαζί του, να αγιάζεται και μετά φεύγοντας να μεταφέρει τον αγιασμό στο σπίτι του στο μαγαζί του στους δρόμους του και να ζει αληθινά ευλογημένα». Μετά ευχήθηκε σε όλους «Καλά, ευλογημένα, χριστιανικά Χριστούγεννα».

Πριν τελειώσει η εκδήλωση στον Ναό ο π. Βασίλειος ευχαρίστησε όλους, και τους κάλεσε να εισέλθουν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, για να κάνουν την κλήρωση των 32  έργων τέχνης που πρόσφεραν 18 ζωγράφοι της πόλεώς μας.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.