Η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας πανηγύρισε τον έφορο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη ο πιστός λαός της Σιάτιστας τίμησε τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, συμμετέχοντας στον Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως, που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια από την ημέρα των Εγκαινίων.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι ευλαβείς πιστοί της Σιάτιστας πλήρωσαν τον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Γεράνειας, για να τιμήσουν τον Έφορο και προστάτη τους και να ασπαστούν το Ιερό του Εικόνισμα και τα Άγια Λείψανα.

Το ιερό και χαριτόβρυτο άγιο λείψανο του αγίου Νικολάου, υποδέχθηκαν στην πλατεία της Γεράνειας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος, ο ιερός κλήρος, οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής και ο ευσεβής λαός του Θεού, που με μεγάλη ευλάβεια ανέμενε τον ανεκτίμητο αυτόν πνευματικό θησαυρό στην πόλη της Σιάτιστας και ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μετά σχηματίστηκε πομπή, όπου λιτανευτικά με την παράταξη των Ιεροπαίδων αλλά και με τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου, κατευθύνθηκαν όλοι προς τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, ο οποίος και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.

Συμμετείχαν επίσης ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, οι Ιερείς του Ναού και πολλοί Ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα παρακάτω: «Η Εκκλησία γιορτάζει τις μνήμες των Αγίων της και χαίρεται για τους παλαιότερους και τους νεώτερους Αγίους, γιατί αυτοί είναι η δύναμή της. Και εμείς έχοντες τέτοιο νέφος μαρτύρων, δεν παρασυρόμαστε. «Στρατευόμεθα τω Βασιλεί των δυνάμεων», γιατί ξέρουμε ότι «ει και πυρί και βασάνοις μας αναλώσουν» οι άρχοντες αυτού του κόσμου, εμείς όμως στρατευόμεθα τω Βασιλεί των δυνάμεων και έτσι προχωράμε στη ζωή μας. Και γι’ αυτό ακριβώς, ο Χριστός είναι Εκείνος που εξήλθε νικών και θα νικήσει. Και η πίστη του Χριστού θα είναι ο θρίαμβος της ανθρώπινης ζωής και η δόξα του ανθρώπου.

Εμείς πιστεύουμε εις Θεόν ζώντα, που έχει καρπούς τους Αγίους του, ενώ οι άνθρωποι αυτού του κόσμου έχουνε καρπούς όλους αυτούς τους θλιβερούς, που βλέπουμε στην τηλεόραση. Την τρομοκρατία, την αναίδεια, την αναισχυντία, την αμορφωσιά, την αγραμματοσύνη, τους ανθρώπους του τίποτα. Έτσι είναι, και γι’  αυτό δεν ζαλιζόμαστε. Στεκόμαστε, πορευόμαστε και, όπως έλεγε ο Άγιος Αθανάσιος: «συννεφάκι είναι κι αυτό και θα περάσει». Και εμείς θα μείνουμε με τους Αγίους. Θα μείνουμε με τη χάρη τους, θα αντλούμε από τη δύναμή τους και θα «αγωνιζόμεθα τον προκείμενον υμίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν.»  

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Βοΐου  πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευσις της εικόνος του Αγίου Νικολάου και του Σεπτού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου του, καθώς και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Μοδέστου και Σεραφείμ του Σάρωφ, προς ευλογία της Ενορίας.

Η λιτανεία πέρασε από δρόμους της Ενορίας και την πλατεία Γεράνειας, όπου εψάλη δέηση και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και πραγματοποιήθηκε η Απόλυση.

Το ιερό λείψανο του αγίου Νικολάου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό, προς μεγάλη και διηνεκή ευλογία των πιστών χριστιανών, μέχρι την 14η  Δεκεμβρίου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας όλοι οι πιστοί εισήλθαν στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, απ’ όπου πήραν ως ευλογία τον Άρτο της αρτοκλασίας και κεράστηκαν διάφορα νόστιμα γλυκά, που έφτιασαν και πρόσφεραν κυρίες που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, τις οποίες ευχαριστεί πολύ η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.