Εορτή και παρέλαση 4ης Νοεμβρίου 2017 στην πόλη της Σιάτιστας

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 η πόλη της Σιάτιστας γιόρτασε τα 105α ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό, με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο και τους Ιερείς της πόλεως, παρουσία των δημοτικών, πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, και πλήθους κόσμου.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις της 105ης επετείου από τη μάχη και την απελευθέρωση της Σιάτιστας, τίμησε με την παρουσία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στις 10:30 το πρωί και έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου στην Σιάτιστα και παρακολούθησε την δοξολογία της Επετείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, παρουσία και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αμανατίδη, που μετέβη γι αυτό τον λόγο από την Αλεξανδρούπολη στην περιοχή, ενώ ήταν παρόντες οι βουλευτές Κοζάνης και Καστοριάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Κοζάνης και Καστοριάς.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Αναστάσιο Δάρδα, Δρ. Ιστορικής Θεολογίας ΑΠΘ, ενώ στις 11:15 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο Μνημείο Ηρώων της Πλατείας Τσιστοπούλου μπροστά από το Δημαρχείο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων Μακεδόνων και Κρητικών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η παρέλαση. Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου και στη συνέχεια παρήλασε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου», κρατώντας τη σημαία που υψώθηκε για πιθανόν πρώτη φορά από το Νικόλαο Πατσιά, μαζί με τον αξιωματικό των πολεμιστών της μάχης, που φιλοξενούνταν εκείνες τις ημέρες στην οικία του, αμέσως μετά την απελευθέρωση. Ακολούθησαν τμήματα Κρητών με τις σημαίες τους και τις τοπικές τους ενδυμασίες, τμήμα του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης η «Αγία Παρασκευή» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου, 2ου και 3ου, μαθητές του Γυμνασίου, του Μουσικού Σχολείου, του Ενιαίου Λυκείου, του ΕΠΑ.Λ., των Γυμνασίων και Λυκείων Γαλατινής, Εράτυρας Νεάπολης, Τσοτυλίου και Πενταλόφου, των εφέδρων καταδρομέων, ο στρατός και η πυροσβεστική.

Αμέσως μετά σε ειδική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Βοίου, ενώ ο Δήμαρχος Βοίου Κοζάνης κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος του απένειμε και το χρυσό κλειδί της πόλης της Σιάτιστας. Ο κ. Λαμπρόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παυλόπουλο τονίζοντας ότι «η πολιτική του συνέπεια, οι γνώσεις του και η στήριξη των κοινωνικών αξιών που προάγουν τον διάλογο, τον πολιτισμό και την παιδεία καθώς και η προσήλωση του στους δημοκρατικούς θεσμούς αποτελούν την εγγύηση της δημοκρατίας και της ενότητας του έθνους». «Από σήμερα σας θεωρούμε δημότη μας και σας θέλουμε στο πλευρό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βοίου.

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της Σιάτιστας από τον 15ο– 17ο αιώνα, τις εμπορικές σχέσεις με την Βενετία και την Βιέννη, την προετοιμασία της επανάστασης του 1821 από τον Γεώργιο Παπαζώλη, ο οποίος συνδέθηκε με στενή φιλία με το Γρηγόριο Ορλώφ  συνομιλώντας με την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη για την Ελλάδα και τα δεινά των Ελλήνων αλλά έδωσε μεγάλη έμφαση και σε αγωνιστές όπως τους Σιατιστέους Αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου τους πρώτους έλληνες τυπογράφους που εξέδωσαν και την πρώτη ελληνική εφημερίδα με τίτλο «Η εφημερίς» στη Βιέννη καθώς και την χάρτα του Ρήγα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τα γειτονικά Βαλκανικά κράτη και ειδικότερα την FYROM ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ένα όνομα που δεν της ανήκει και παραχαράσσει βάναυσα την ιστορία και αναδίδει αλυτρωτισμό που σημαίνει έλλειψη σεβασμού στο status quo των συνόρων». «Το ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο δεν ανέχεται ένα τέτοιο είδους αμφισβήτησης» είπε ο κ. Παυλόπουλος «και αν συνεχίσουν κατ αυτόν τον τρόπο δεν είμαστε εμείς εκείνοι που εμποδίζουμε την ευρωπαϊκή τους πορεία αλλά οι ίδιοι».

Αναφορικά με την γειτονική Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, πως επιδιώκεται η φιλία, η συνεργασία και η ευρωπαϊκή της πορεία. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει ως προμετωπίδα τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Συμπεριφορές παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που αφορούν την μειονότητα ή την στέρηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων δημιουργούν το φαινόμενο μια χώρα να ανακόπτει η ίδια την ευρωπαϊκή της πορεία» είπε.

Σε σχέση με την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος είπε πως είμαστε έτοιμοι να κτίσουμε μια πραγματική φιλία και καλή γειτονία έχοντας στηρίξει την συνταγματική της νομιμότητα σε κρίσιμες στιγμές. Ωστόσο η ευρωπαϊκή πορεία, είπε, έχει κανόνες και απαιτεί σεβασμό στο διεθνές δίκαιο γραπτό και εθιμικό. «Δηλώσεις όπως οι χθεσινές περί δήθεν ύπαρξης τουρκικής μειονότητας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «παραβιάζουν ευθέως την Συνθήκη της Λωζάννης και είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Και συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε σε αυτούς που φιλοξενούμε, πως όταν φιλοξενούνται στην Ελλάδα οφείλουν να σέβονται την ιστορία του τόπου και της Ευρώπης και το διεθνές δίκαιο και είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, διότι αυτό θα έχει συνέπειες και δεν θα το ανεχτούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος. Κάλεσε την Τουρκία να μην ακολουθεί πρακτικές απειλών, τις οποίες αν δεν ακολουθήσει δεν υπάρχει κανένας λόγος από την χώρα μας για προληπτική αμυντική θωράκιση των νησιών που αποτελούν ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε και το «Αρχοντικό της Πούλκως», ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα της Μακεδονίας που πριν από τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη ανέλαβε την ξενάγηση στους χώρους και τους ορόφους του κτιρίου.

Ο κ. Παυλόπουλος εντυπωσιάστηκε από τον γραπτό διάκοσμο του καλοκαιρινού δωματίου και από το περίτεχνο στο τζάκι του ανδρικού οντά στο Ά όροφο του κτιρίου. Επισκέφθηκε όλους τους χώρους του αρχοντικού, ρώτησε να μάθει πόσα αρχοντικά περιμένουν την ακόμη την ανακαίνισή τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα με την συνδρομή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας να μπορέσουν να αποκατασταθούν σύντομα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Σιάτιστας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη και σε επιμνημόσυνη δέηση στο Τσοτύλι Κοζάνης στη μνήμη του αδικοχαμένου ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, κατόπιν προσκλήσεως της οικογένειας του ειδικού φρουρού, που δέχτηκε πριν από δέκα ακριβώς χρόνια σε αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά σφαίρες στο κεφάλι, όταν ο κ. Παυλόπουλος διατελούσε Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά την παρέλαση ο Δήμος Βοΐου παρέθεσε δεξίωση στο Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Σύλλογο Βοϊοτών Κοζάνης και στους Κρήτες στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Τσιστοπούλειο Μέγαρο.

Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο μνημείο στο ύψωμα «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι», επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε και ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου μαζί με μια ομάδα Σιατιστινών πολιτών, οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνι εις μνήμη των ηρωικώς πεσόντων.

Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, το βουνό Γκραντίστι ονομάστηκε «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι», του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.

Το βυζαντινού ρυθμού εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται στο λόφο χτίστηκε με τη δαπάνη και τις προσπάθειες της συμπατριώτισσάς μας κ. Ναούμας Ταχμιντζή.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.