Η εορτή του Αγίου Νέστορος στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, εορτή του Αγίου μάρτυρος Νέστορος, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νέστωρ Γκουρομίσιος, Ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο, με συλλειτουργούς τον εορτάζοντα Ιερέα π. Νέστορα, τον προϊστάμενο του Ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Βασιλείου και τον διάκονο Δημήτριο.

Πριν από την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος μίλησε αναφερόμενος στην εορτή των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νέστορος και του Αγίου Λούπου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, «Κοιτάζοντας το μαρτύριο των Αγίων μας, βλέπουμε μερικά χαρακτηριστικά πράγματα. Να ξεκινήσω από τα αρνητικά πράγματα. Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό είναι συνώνυμοι της αδικίας και της καταστρατήγησης των δικαίων των ανθρώπων. Δεν αντέχουν να βλέπουν την δόξα του Θεού, γιατί αυτό καταλαβαίνει ο αυτοκράτορας, ότι ο Άγιος Δημήτριος, ό Άγιος Νέστορας, ο Άγιος Λούπος δοξάζουν το Θεό «εν τη θνητί σαρκί αυτών». Δοξάζουν το Θεό με τη νίκη τους. Δοξάζουν το Θεό με τη δύναμη της πίστεως. Δοξάζουν το Θεό με τη χάρη την οποία Εκείνος τους έδωσε.

Απ’ την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι, αυτοί οι άνθρωποι έγιναν πιστοί μέχρι θανάτου, όχι απλώς πίστεψαν στο Χριστό, αλλά δέχτηκαν να μαρτυρήσουν γι’  Αυτόν. Να μαρτυρήσουν, επειδή ήταν ήδη μάρτυρες πριν να μαρτυρήσουν. Επειδή ο χριστιανός είναι μάρτυς του Θεού. Ο Χριστός μάς είπε να γίνουμε μάρτυρές του σ’ όλο τον κόσμο, δηλαδή να δίνουμε τη μαρτυρία, να μιλάμε για το Χριστό στους ανθρώπους. Να μιλάμε όμως πρώτα και κύρια με τη ζωή μας την ίδια. Να είναι η ζωή μας ευλογημένη. Να είναι χαριτωμένη. Να είναι σύμφωνη με το θέλημα του Θεού. Και με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη μαρτυρία του Χριστού. Κι από την άλλη μεριά να μη ντρεπόμαστε μπροστά στους ανθρώπους αυτού του κόσμου, να ομολογούμε την πίστη μας, και να μαρτυρούμε για την αλήθεια της πίστεώς μας, διότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Είναι ο μόνος ζων και αληθινός Θεός.  

Και το τρίτο, να μείνουμε πιστοί σ’ αυτή την ομολογία μας και τη μαρτυρία, ακόμα κι αν αυτή έχει ως συνέπεια το δικό μας το μαρτύριο, διότι ο Θεός δοξάζει εκείνους που τον δοξάζουν και τιμά εκείνους που τον τιμούν. Και δέχεται στη Βασιλεία του εκείνους που φεύγουν από τον κόσμο αυτόν, για την πίστη και την δόξα του Θεού. Και να είναι οι Άγιοι μάρτυρές μας οι μεγάλοι μας πνευματικοί πατέρες και διδάσκαλοι, που μάς διδάσκουν πώς πρέπει να ζούμε το Χριστό στον κόσμο το δικό μας και στη σημερινή εποχή.

Ο Χριστός μάς είπε ξεκάθαρα: «όποιος θα με ομολογήσει ενώπιον των ανθρώπων και εγώ θα τον ομολογήσω ενώπιον του Πατέρα μου τον εν ουρανοίς. Και όποιος θα με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, όποιος θα ντραπεί για μένα μπροστά στους ανθρώπους, θα ντραπώ κι εγώ γι’ αυτόν ενώπιον του Πατέρα μου του ουράνιου». Έτσι, λοιπόν, καλούμεθα όλοι μας να ομολογούμε την πίστη μας, να μην ντρεπόμαστε γι’ αυτήν, να είναι καύχημα και δόξα μας ο Χριστός, η αγάπη του για μάς, η θυσία του για μάς και να τον δοξάζουμε με την ζωή μας την καθαρή, την αγιασμένη, τη φωτισμένη, τη ζωή μέσα στην αγάπη, στη συγγνώμη και στη χαρά του Θεού. Και από εκεί και πέρα να είμαστε δυνατοί και να μη φοβόμαστε τίποτα.

Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε μιμητές του Χριστού και όχι παρατρεχάμενοι των ανθρώπων και των αρχόντων του κόσμου αυτού. Οι Άγιοι Δημήτριος, Νέστωρ και Λούπος πρέπει να είναι οι μεγάλοι οδηγοί μας. Εκείνοι δέχονται να είναι οι προστάτες μας, αρκεί και εμείς να ακολουθούμε στα ίχνη τα δικά τους».

Στο τέλος ευχήθηκε στον εορτάζοντα πατέρα Νέστορα, τον εφημέριο του Ναού.

«Θέλω να ευχηθούμε όλοι μας τον π. Νέστορα, τον καλό εφημέριο της Ενορίας σας, ο οποίος διακονεί εδώ με τον π. Βασίλειο την Εκκλησία του Χριστού, και αγωνίζεται για τη δόξα του Θεού. Να του ευχηθούμε, με τις πρεσβείες του Αγίου Νέστορος, η χάρις του Κυρίου μας να σκεπάζει και αυτόν και την οικογένειά του και να τον αξιώνει να ακολουθεί τα ίχνη του προστάτου Αγίου του. Χρόνια πολλά και ευλογημένα πάτερ».

Αρκετοί ήταν εκείνοι που προσήλθαν από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό, για να λειτουργηθούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τον π. Νέστορα.
Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πιστούς, που ήλθαν για να εκκλησιαστούν και να ευχηθούν στον εορτάζοντα π. Νέστορα.
Ο π. Νέστορας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην ευχαριστιακή σύναξη και τον ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.