Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας μέσα σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας και με την συμμετοχή πλήθους χριστιανών, εψάλη ο όρθρος της εορτής, έγινε τελετή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.

Στην ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος της Δοξολογίας, και ενώ οι ιεροψάλτες έψαλαν το ασματικό «Άγιος ο Θεός», προηγουμένων των μανουαλίων και θυμιατίζοντας ο π. Νέστωρ, ο λειτουργός π. Βασίλειος εξήλθε από το Άγιο Βήμα από την αριστερή (βόρεια) πύλη, έχοντας υψωμένο τον Τίμιο Σταυρό, στολισμένο με κλωνάρια βασιλικού μέσα σε ένα δισκάριο και ακολουθούμενος από το εκκλησίασμα. Αφού τον περιέφερε μέσα στον Ναό, στάθηκε μπροστά στον σολέα της Ωραίας Πύλης, όπου βρισκόταν ευπρεπισμένο προσκυνητάρι και τέλεσε την καθιερωμένη κατανυκτική τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο τέλος της οποίας οι πιστοί προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό και έλαβαν  ως ευλογία κλάδους βασιλικού.

Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, τελέσθηκε η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού μετά των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού, από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο, π. Νέστορα και τον Ιερέα π. Ιωάννη Δουγαλή και πολλών πιστών.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παγκοσμίως τιμούμε με ιδιαίτερο τρόπο την  ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Όλες οι Ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ την ημέρα αυτή, η Εκκλησία μας ορίζει αυστηρή νηστεία, ισότιμη της Μεγάλης Παρασκευής. Κατακλύζουμε τους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό και παίρνουμε μαζί μας κλώνους βασιλικού ως ευλογία. Επίσης με τον βασιλικό του Σταυρού μπορούμε να παρασκευάσουμε προζύμι, για να ζυμώνουμε τις λειτουργιές – προσφορές για τη θεία Λειτουργία.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.