Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Φέτος συμπληρώνονται 238 χρόνια από την ημέρα που μαρτύρησε με απαγχονισμό και παρέδωσε το πνεύμα του στον ουράνιο Πατέρα.
Την Τετάρτη το βράδυ εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Κοσμά.
Την ακολουθία του εσπερινού και της αρτοκλασίας τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο π. Βασίλειος Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι, «ο Άγιος Κοσμάς του Αιτωλός μεταξύ των άλλων θαυματουργιών και λόγων του, είπε και κάποιες προφητείες. Πολλές από αυτές έχουν εκπληρωθεί ενώ όλοι οι πιστοί αναμένουν την εκπλήρωση των υπολοίπων. Σ’ αυτές τις προφητείες, αναφέρεται ο άγιος Κοσμάς σε επερχόμενα δεινά και πολέμους και καταστροφές. Όλα αυτά, όμως, είναι επακόλουθα της αποστατημένης ζωής των ανθρώπων από τον Θεό. Όλα αυτά, είπε ο π. Βασίλειος, κάποια χρονική στιγμή θα γίνουν πραγματικότητα, όμως θα μπορούσε η κάθε κοινωνία, η κάθε γενεά, να τα αποτρέψει. Πώς; Με την μετάνοια, με την αλλαγή του τρόπου της ζωής, με το πλησίασμα στον Θεό. Αν μετανοήσουμε πραγματικά, όλα αυτά θα μετατεθούν στο μέλλον, και αν οι άνθρωποι της κάθε γενεάς ζουν με μετάνοια και σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, τα επερχόμενα δεινά συνεχώς θα μετατίθενται. Εμείς ας κάνουμε πράξη τη μετάνοια και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα…»

Την Πέμπτη η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο.
Στις ακολουθίες παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί, τιμώντας έτσι τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος σε κάποια από τις περιοδείες του, πέρασε και από την πόλη της Σιάτιστας.

Ο Άγιος Κοσμάς έστησε το Σταυρό του, όπως το συνήθιζε, στο τόπο όπου σήμερα είναι χτισμένο το σημερινό εξωκλήσι και είπε στους Σιατιστινούς:
-«Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θα σώσεις όταν θα έλθουν τα χαλεπά χρόνια!».
-«Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα υψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε».
-«Θα ’ρθη καιρός να σας πάρουν οι εχθροί σας και τη στάχτη από τη φωτιά, αλλά σεις να μην αλλάξετε την πίστη σας, όπως θα κάμουν οι άλλοι».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.