Πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος στη Σιάτιστα

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, εόρτασε πανηγυρικά τον Όσιο Νικάνορα τον Θαυματουργό. Την Κυριακή, το βράδυ, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος που βρίσκεται στη είσοδο της πόλης. Στον Εσπερινό και την αρτοκλασία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νέστορας Γκουρομίσιος και ο διάκονος Προκόπιος.

Στον θείο λόγο που κήρυξε ο Μητροπολίτης κ. Παύλος, αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, που εόρτασε η Εκκλησία μας, αλλά και στον τιμώμενο Άγιο Νικάνορα.

Ανέφερε την ιδιαιτερότητα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που συγκεντρώνει,  όπως είπε, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και ερμηνεύει την ιστορία του κόσμου και την ιστορία του ανθρώπου.

Αναφέρθηκε και στον τιμώμενο Άγιο Νικάνορα λέγοντας ότι: «Ο Άγιος Νικάνωρ σήμερα έρχεται να μας δείξει πόσο αληθινά είναι τα λόγια που ψάλλουμε και ακούμε στην Εκκλησία μας, πόσο θεολογικά, πόσο υπεύθυνα. Εάν δεν αγωνιστείς να αποκτήσεις αρετές θα είσαι μίασμα και μόλυσμα όπου κι αν ζεις. Ανεβαίνοντας στο ύψος των αρετών βοηθάς και τους άλλους ν’ ανέβουν. Κι εκεί που είσαι, στη δόξα του Θεού, τα βλέπεις όλα με τα μάτια του Θεού και δεν μπερδεύεσαι, τα κάνεις όλα θέματα της προσευχής σου…

Ο Άγιος Νικάνωρ μας καλεί να μιμηθούμε τη ζωή του, ν’ αρχίσουμε να ανεβαίνουμε στα ύψη των αρετών για να ξαναβρούμε τη γαλήνη μας, την ομορφιά της ψυχής μας, την ομορφιά του προσώπου μας, που στους περισσότερους είναι άγριο το πρόσωπό τους γιατί είναι ταραγμένη η ψυχή τους. Να μπορέσουν κοντά μας να μεγαλώσουν σωστά και να αναπαυτούν τα παιδιά μας. Να μπορέσουν να στηριχθούν μέσα στη λαίλαπα η οποία τα περιμένει. Μόνοι μας, με τη χάρη του Θεού μαζί, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και να κάνουμε πραγματικά το σπίτι μας μια ζωγραφιά του Παραδείσου. Μπορούμε να κάνουμε τη γειτονιά μας μια ζωγραφιά του Παραδείσου. Τρέχουμε και τρέξαμε απόψε στον Άγιο Νικάνορα. Να ξέρουμε γιατί τρέξαμε και να προσπαθήσουμε αυτό μας το τρέξιμο να το αξιοποιήσουμε και να μη γίνει απλά από συνήθεια αλλά ο Άγιος Νικάνωρ να επηρεάσει τη ζωή μας».

Ακολούθησε η περιφορά της Αγίας εικόνος του Αγίου Νικάνορος μέσα από το κοιμητήριο και γύρω από τον Ιερό Ναό.

Τον Άγιο Νικάνορα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Βοϊου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Ελευθέριος Τζιλίνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών που ευλαβούνται τον Άγιο Νικάνορα τον θαυματουργό.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία από τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.