Πανήγυρις στο εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

 Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σιάτιστας, στο ιστορικό ύψωμα Βίγλα.

Την παραμονή, Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, και περιφορά της Αγίας εικόνος με την συμμετοχή πολλών φιλεόρτων πιστών.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου από τους ιερείς της Ενορίας, π. Βασίλειο και π. Νέστορα, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλόγησαν τα σταφύλια, τα οποία μοιράστηκαν στους πιστούς, κατά το έθιμο.

Στο κήρυγμά του ο π. Βασίλειος είπε ότι η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, το οποίο περικλείει τα μυστήρια της Ιστορίας και τα μυστήρια επέκεινα, μετά την Ιστορία, τα μυστήρια του μέλλοντος.

Αναφέρθηκε στην παρουσία των δύο προφητών κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού και ανέλυσε, γιατί εμφανίστηκαν αυτοί οι δύο.

Εμφανίστηκαν, είπε:

Πρώτον, για να δείξουν την υπεροχή του Κυρίου, έχοντάς Τον στο μέσον.

Δεύτερον, για να μη θεωρηθεί ότι, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού είναι η επάνοδος κάποιου από τους προφήτες, αλλά ο Υιός του Θεού.

Τρίτον, ότι ο Ιησούς δεν είναι ούτε εναντίον του Νόμου ούτε και εναντίον των Προφητών και

Τέταρτον, ότι ο Ιησούς, ο οποίος λάμπει ολόκληρος, είναι ο Κύριος και των ζώντων και των νεκρών. Ο Ηλίας είναι ζωντανός και ο Χριστός είναι Κύριος όλων των ζώντων. Ο Μωυσής είχε πεθάνει, οπότε ο Ιησούς είναι ο Κύριος και όλων των νεκρών.

Συνομιλούσαν και έλεγαν ότι οι προφητείες τους που έλεγαν, θα γίνουν τώρα, θα εκπληρωθούν στο δικό του το πρόσωπο.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο φως της Μεταμορφώσεως. Εξήγησε τι ήταν αυτό το φως και τι ήθελε να δείξει αυτή η παρουσία του φωτός.

Αυτό δεν ήταν απλώς ένα φως, αλλά ήταν το φως της Θεότητος, το άκτιστο φως. Ήταν όλα τα προσόντα του Θεού, που απορρέουν από τη Θεία ουσία και καθιστούν μέτοχα τα κτίσματα όλων των προσόντων του Θεού.

Τι είναι αυτό το άκτιστο φως; Είναι η Βασιλεία του Θεού και αγκαλιάζει όλη τη δημιουργία, και την ύλη και το Πνεύμα, για να μετέχουν στη χαρά του Θεού.

Μέσα στη χαρά του Θεού θα είναι όλοι όσοι από τώρα συμμετέχουν στη λειτουργική και μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Εκκλησίας. Όλοι αυτοί θα συμμετέχουν στο μυστήριο της θείας Μεταμορφώσεως και της Αναστάσεως των νεκρών. Όλοι θα είναι δοξασμένοι και θα λάμπουν ως ο ήλιος.

Η εὐλογία τῶν σταφυλιῶν, τῶν ἀντιπροσωπευτικῶν αὐτῶν ἀπαρχῶν τοῦ κόσμου, εἶναι μία λειτουργικὴ πράξη, ποὺ τονίζει ἰδιαίτερα τὴ δοξολογικὴ καὶ εὐχαριστιακὴ προσφορὰ τῆς ὕλης καὶ τῶν καρπῶν τῆς γῆς στὸ Δημιουργὸ Θεὸ καὶ κτίστη τῶν ἁπάντων. Πολὺ περισσότερο μάλιστα, ὅταν ὁ καρπὸς αὐτὸς τῆς ἀμπέλου μᾶς δίδει τὸ κρασί, ποὺ ὁ Χριστὸς εὐλόγησε στὴν Κανᾶ, γιὰ νὰ τονίσει τὴν ἐν Χριστῷ μεταμόρφωση τοῦ κόσμου, ἀλλὰ καὶ μᾶς τὸ παρέδωσε στὸ Μυστικὸ Δεῖπνο, ὡς τὸ στοιχεῖο ἐκεῖνο, ποὺ μαζὶ μὲ τὸ ψωμί, τὴν ὥρα τῆς θείας Λειτουργίας ἀφθαρτοποιοῦνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σὲ Κυριακὸ «Σῶμα καὶ Αἷμα», θεία Εὐχαριστία.

᾿Εκτὸς τούτων, ἡ εὐλογία τῶν σταφυλιῶν τονίζει καὶ τὴν ἀνάγκη συνεχοῦς πνευματικῆς καρποφορίας καὶ μεταμορφωτικῆς πορείας τοῦ ἀνθρώπου, καθόσον «οἱ τῷ ὕψει τῶν ἀρετῶν διαπρέψαντες, καὶ τῆς ἐνθέου δόξης ἀξιωθήσονται» (Γ. Σκαλτσή – Καθηγητού Α.Π.Θ. – Απόσπασμα)

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.