Εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Με ευλάβεια εόρτασαν οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017, την Ιερά μνήμη των Αγίων Επτά Μακκαβαίων, της μητρός αυτών Σολομονής και του διδασκάλου τους Ελεαζάρου, και την  πρόοδο του Τιμίου Σταυρού.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έγιναν οι ακολουθίες, οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας, στην ακολουθία του όρθρου, μετά την Δοξολογία, έκαναν την είσοδο του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο τοποθέτησαν μπροστά από την Ωραία πύλη, προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία και στο τέλος ο καθιερωμένος αγιασμός για την πρωτομηνιά.

Η εορτή αυτή του Τιμίου Σταυρού, που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της νηστείας του δεκαπενταυγούστου, θεσπίστηκε σε ανάμνηση της απαλλαγής των Βυζαντινών, με τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, από την επιδρομή των Σαρακηνών επί της εποχής του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού. Στην Κωνσταντινούπολη, κατά την εορτή αυτή εξήρχετο από το σκευοφυλάκιο της Μεγάλης Εκκλησίας και γινόταν λιτάνευση (πρόοδος) του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της πόλεως και εξετίθετο σε διαφόρους Ναούς, τον οποίο προσκυνούσαν οι πιστοί.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.