Εκδήλωση για τη λήξη των κατηχητικών μαθημάτων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας 9-6-2017

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το απόγευμα, στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, πραγματοποιήθηκε η εορταστική Εκδήλωση, για τη λήξη των μαθημάτων των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας του κατηχητικού έτους 2016-2017.

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο υπεύθυνος των κατηχητικών της Ενορίας και κατηχητής των νέων του Λυκείου πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου, καλωσορίζοντας τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Με προτροπή του π. Βασιλείου όλοι μαζί, τα παιδιά και οι παρόντες, έψαλαν το Απολυτίκιο της Πεντηκοστής. Κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας, τρεις νέοι μετέφεραν το πανό και το τοποθέτησαν επάνω στην εξέδρα. Στη συνέχεια οι κατηχήτριες όλων των τμημάτων των κατηχητικών παρουσίασαν με τα παιδιά των τμημάτων τους το δικό τους πρόγραμμα.

Η κατηχήτρια Μαρία Τσακμάκη – Ώττα, νηπιαγωγός, με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξεως του Δημοτικού τραγούδησαν, είπαν ποιήματα και έκλεισαν τη γιορτή με την ιστορία, «Τα τέσσερα μικρά κεράκια», δημιουργώντας ευχάριστη ψυχική διάθεση και χαρά σε όλους τους παρευρεθέντες, μικρούς και μεγάλους.

Η κατηχήτρια Μαλαματή Ζιώγου, δασκάλα, με τα παιδιά των τάξεων Δευτέρας και Τρίτης Δημοτικού, παρουσίασε αυτό που έκαναν, όπως είπε, και στα μαθήματα των κατηχητικών. Εύρισκαν από ένα γράμμα της Αλφαβήτου, που τους θύμιζε κάτι από το βίο του Αγίου που άκουγαν. Κατόπιν όλα μαζί τα παιδιά, με μια φωνή, φώναξαν το σύνθημα που είχαν όλη τη χρονιά: «Άγιοι, ακούστε τη φτωχή φωνή μου, γίνεται για πάντα πιστοί οδηγοί μου. Απλώστε χαρά, απλώστε ειρήνη, είστε το φως σ’ ένα κόσμο που δύει. Η παρουσία σας θα μας αλλάξει, η προσευχή σας θα μας ανεβάσει στον ουρανό», και αποχαιρέτησαν όλους  με το τραγούδι  τους, «Θέλω να γίνω Άγιος»

Η κατηχήτρια Περιστέρα Μάνιου, δασκάλα, παρουσίασε μια διαφορετική γιορτή. Εκτός από τα ποιήματα και τα τραγούδια που ακούστηκαν από τα παιδιά των τάξεων της Δ΄, Ε΄και Στ΄ Δημοτικού, παίχτηκε και ένα μικρό θεατρικό, το οποίο έγραψε η ίδια, με θέμα τη «Θεία Λειτουργία», που δίδαξε όλη τη χρονιά.

Η Βρεφονηπιοκόμος Ευφημία Ώττα, κατηχήτρια των νέων του Γυμνασίου, ανέφερε ότι, με εντολή – ευλογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο, μελέτησαν στις συναντήσεις τους το μέγα μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Στα 12 από τα 17 μαθήματα αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα, στο πόσο τιμά ο Θεός τον άνθρωπο, να κατέρχεται μετά των αγγελικών ταγμάτων σε κάθε Λειτουργία και να τρέφει τον άνθρωπο με το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του.  Τα παιδιά παρουσίασαν περιληπτικά το περιεχόμενο όσων έκαναν, εστιάζοντας σε αυτά που τα εντυπωσίασαν.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος, με έκδηλη τη χαρά και την συγκίνηση στο πρόσωπό του, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, οι οποίοι, όπως τόνισε, «εργάζονται φιλότιμα και αφιλοκερδώς για τα Κατηχητικά», ενώ συνεχάρη όλα τα παιδιά των Κατηχητικών, για την θαυμάσια γιορτή που προσέφεραν στο κοινό, όπως και τους γονείς τους, για την καθοδήγηση των παιδιών τους προς την Εκκλησία.

Ο π. Βασίλειος, ο υπεύθυνος των κατηχητικών συνάξεων της Ενορίας και κατηχητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, ανέφερε ότι, «η ενότητά μας και η δύναμή μας, αλλά και η αντίστασή μας στις λυσσαλέες επιθέσεις του «κόσμου», (που πίσω από τον «κόσμο», την πνευματική έννοια, βρίσκεται ο διάβολος), είναι η Θεία Λειτουργία. Αυτό, αγαπητά μου παιδιά, μη μας διαφεύγει. Η Θεία Λειτουργία είναι η ενότητα, η δύναμη και η αντίσταση. Ας είμαστε κοντά στην Εκκλησία, μέσα στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και στην τακτική Θεία Κοινωνία».

Τέλος, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους Κατηχητές και τους βοηθούς τους, που συνετέλεσαν για την πραγματοποίηση της Εορτής, αλλά και για την κατήχηση των παιδιών και την λειτουργία Κατηχητικών Συντροφιών. Ευχαρίστησε και τους αγαπητούς εκκλησιαστικούς επιτρόπους, οι οποίοι συμπαραστέκονται στο κατηχητικό έργο της ενορίας.

Η Εορτή Λήξης των Κατηχητικών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, η οποία πανθομολογούμενα εστέφθη με επιτυχία, υπήρξε καρπός συνεργασίας πολλών ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για την πραγματοποίησή της. Ταυτόχρονα υπήρξε ευκαιρία ώστε πολλοί να συνειδητοποιήσουν το έργο και την σπουδαιότητα των Κατηχητικών Σχολείων, τα οποία έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στον χώρο της Εκκλησίας και σπουδαία προσφορά στους νέους και τα παιδιά.

Η αφίσα της γιορτής λήξεως ήταν μία πάρα πολύ ωραία σύνθεση, έμπνευση του πατρός Βασιλείου, την οποία καλλιτέχνησε ο Χρήστος Καρακουλάκης. Στην σύνθεση, το κέντρο κατέχει το πρόσφορο, το οποίο χρησιμοποιεί ο Ιερέας για την τέλεση της θείας Λειτουργίας. Αριστερά βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος προσφέρει το Σώμα Του στους μαθητές αλλά και σ’ όλους τους πιστούς, όταν κοινωνούν. Στο κάτω μέρος βρίσκονται το Άγιο Δισκάριο, επάνω στο οποίο υπάρχουν, ο άγιος άρτος, που πρόκειται να γίνει Σώμα του Χριστού, η μερίδα της Θεοτόκου,  οι μερίδες των αγίων και τα ψίχουλα των ψυχών. Πιο δίπλα είναι ο αστερίσκος, η Αγία Λόγχη και η Αγία Λαβίδα. Στην άκρη δεξιά βρίσκεται το Άγιο Ποτήριο. Στο επάνω μέρος της αφίσας υπάρχει γραμμένο ένα απόσπασμα από την τελευταία ευχή πριν από την Θεία Μετάληψη: «Κύριε ησο Χριστέ, Θεός μν ,… νω τ Πατρί συγκαθήμενος καί δε μν οράτως συνών…», που σημαίνουν το Κύριος, την θεότητα, Ιησούς, την ανθρώπινη φύση, Χριστός, το έργο του, το Μεσσιανικό, το Λυτρωτικό. Εσύ, λοιπόν, Ιησού Χριστέ που είσαι ο Θεός μας, βρίσκεσαι επάνω στον ουρανό μαζί με τον Πατέρα, κάθεσαι μαζί Του, (είναι ολόκληρη η Αγία Τριάδα, ο Πατήρ, ο Υιός με την ανθρώπινη φύση και το Άγιο Πνεύμα), και εδώ στον Ναό, στην Αγία Τράπεζα, είσαι αοράτως μαζί μας.

Στο τέλος της εορτής δόθηκε ως δώρο, από ένα βιβλιαράκι με τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με μετάφραση του μακαριστού Παναγιώτη Τρεμπέλα, σε όλα τα παιδιά από το Δημοτικό μέχρι και τους νέους του Λυκείου, για να το φέρνουν στην Εκκλησία και να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία.

Τέλος, ως κέρασμα προσφέρθηκε στα παιδιά από ένα παγωτό, ενώ τα παιδιά που ήταν περισσότερο τακτικά, επιβραβεύτηκαν επί πλέον και με ένα ξεχωριστό βιβλίο, δώρο της Ενορίας.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.