Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου στο εξωκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου στη Σιάτιστα

Την μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου του Μεγαλομάρτυρος, εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία στις 9 Μαΐου.

Στην έδρα της Ιεράς μας  Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης πανηγυρίζει λαμπρά το εξωκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου χτισμένο σε υψόμετρο 945 μέτρα δυτικά της Γεράνειας.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στον φερώνυμο  Ιερό Ναό τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της Αγίας Εικόνος γύρω από το Ναό από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η   πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Εφημερίους της Ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Ο π. Βασίλειος στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι «ο Άγιος Χριστοφόρος δεν ονομάστηκε έτσι μόνο επειδή μετέφερε τον Χριστό, αλλά γιατί έφερε τον Χριστό επάνω του και μέσα του πάντοτε.

Όλοι οι Χριστιανοί είμαστε χριστοφόροι. Από τη στιγμή που βαπτισθήκαμε, φέρουμε επάνω μας, μέσα μας τον Χριστό. Έχουμε τη σφραγίδα του Χριστού και μπορούμε να λέμε το Θεό Πατέρα.

Είναι γνωστό ότι έχουμε σώμα και ψυχή. Σκεπτόμαστε όπως ο Χριστός; Ενεργούμε, συμπεριφερόμαστε όπως ο Χριστός;

Με τά μέλη του σώματός μας, το στόμα, τα μάτια, τα αυτιά, τα χέρια, τα πόδια ενεργούμε όπως ο Χριστός;

Το σώμα μας, λέγει η Αγία Γραφή, είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος. Με τα σαρκικά αμαρτήματα, την πορνεία, τη μοιχεία, την ομοφυλοφιλία και οτιδήποτε άλλο, καταστρέφω το σώμα, γκρεμίζω αυτόν τον ναό του Θεού. Είναι μικρότερη η αμαρτία αν γκρεμίσω ένα ναό, παρά αν διαπράξω ένα σαρκικό αμάρτημα.

Ακόμη, με την Θεία Κοινωνία, όταν μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, φέρουμε το Χριστό μέσα μας, είμαστε εμείς μέσα στον Χριστό. Είμαστε χριστοφόροι. Συνεχίζουμε τη ζωή μας, μετά τη Θεία Λειτουργία, ως χριστοφόροι;

Αυτή την ερώτηση θα ήθελα να κάνουμε κάθε στιγμή στον εαυτό μας, για να μπορούμε να φέρουμε μέσα μας διαρκώς το Χριστό!

Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους, να κρατούμε μέσα μας το Χριστό, σ’ όλη μας τη ζωή, για να βρεθούμε μαζί Του και να λάμψουμε μαζί Του στην αιώνια Βασιλεία Του».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε  η λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Αγίου μέσα στο κατάφυτο με δέντρα πανέμορφο αλσύλλιο, που η διαμόρφωσή του είναι αποτέλεσμα προσωπικής προσφοράς και κοπιαστικής εργασίας πολλών εθελοντών και φίλων του Ιερού Ναού και της περιοχής του Αγίου Χριστοφόρου, οι οποίοι με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον προστατεύουν και συντηρούν αυτή την καταπράσινη όαση, που μοιάζει με παράδεισο  πέριξ του Ιερού Ναού.

Μετά την λιτάνευση, στον περίβολο του Ναού, μπροστά από την είσοδό του, οι Ιερείς ευλόγησαν τους άρτους που προσέφεραν οι αυτοκινητιστές στον προστάτη τους Άγιο Χριστοφόρο.

Η Κάρα του Αγίου Χριστόφορου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Καρακάλου του Αγίου Όρους. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χριστόφορου βρίσκονται στις Ιερές Μονές Προυσού Ευρυτανίας, Γεννήσεως Θεοτόκου Αιγίνης, Αγίων Αναργύρων Καστοριάς και Κύκκου της Κύπρου.

Κατά την παράδοση του ελληνικού λαού, ο άγιος Χριστοφόρος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών του Στρατού.

Γιατί είναι ο Άγιος Χριστοφόρος προστάτης των οδηγών;

Ο Άγιος Χριστοφόρος ήταν ένας γιγαντόσωμος άνδρας και γι’ αυτό ζητούσε να αξιοποιήσει τις τεράστιες μυϊκές του δυνάμεις, προσφέροντάς τες στην υπηρεσία του Χριστού. Τότε κάποιος ερημίτης τον συμβούλεψε να πάει κοντά σ’ ένα ορμητικό ποτάμι και να βοηθάει τους ανθρώπους, που προσπαθούν να περάσουν στην απέναντι όχθη, επειδή δεν υπήρχε γεφύρι. «Κι ό, τι κάνεις στους αδύνατους ανθρώπους» του είπε, «είναι σαν να το κάνεις στον Παντοδύναμο Χριστό». Κι έτσι λοιπόν, ο Ρέπροβος (αυτό ήταν το πρώτο του όνομα) με μεγάλη προθυμία περνούσε τους περαστικούς απέναντι στην άλλη όχθη του ποταμού.

Μια νύχτα, που έβρεχε καταρρακτωδώς, ένα μικρό παιδί τον παρακάλεσε να το βοηθήσει να διασχίσει το ποτάμι, κι εκείνος με χαρά το έβαλε στους ώμους του και μπήκε στα ορμητικά νερά. Στη μέση της διαδρομής οι ώμοι άρχισαν να βαραίνουν και το παιδί περνώντας η ώρα γινόταν ασήκωτο. Όταν πια έφτασε στην απέναντι όχθη, ρώτησε το παιδί, γιατί ήταν τόσο βαρύ; κι εκείνο αποκρίθηκε «Επειδή είμαι αυτός που σηκώνει τον κόσμο, ο Ιησούς Χριστός, ο βασιλιάς που επιθύμησες να υπηρετήσεις, γι’ αυτό από σήμερα που με μετέφερες θα ονομάζεσαι Χριστοφόρος».

Από αυτό το περιστατικό, που μετέφερε στους ώμους του τον Χριστό, οι πιστοί τον επέλεξαν να είναι ο προστάτης άγιος των μεταφορών. Είναι ο προστάτης των αεροπόρων, των αυτοκινητιστών, των ταξιδιωτών και όλων των επαγγελμάτων, που απαιτούν μεγάλες δυνάμεις.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.